Osijek
KOZICE, ENTEROVIROZE I RESPIRATORNE BOLESTI

Sezonske su bolesti napunile ordinacije
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Pojava crijevnih viroza u ovo je vrijeme godine očekivana s obzirom na nedavni početak vrtićke i školske godine

Iako bismo mogli reći kako se od pojave koronavirusa čini kako druge bolesti, osim COVID-19 više ne postoje, situacija u ambulantama (pedijatrijskim i obiteljske medicine) podsjeća da je jesen vrijeme raznih respiratornih bolesti, enteroviroza i vodenih kozica. Sudeći prema situaciji u ambulantama, pojavnost spomenutih bolesti negdje je sporadična, dok u nekima brojni pacijenti, bilo mali ili veliki, dolaze zbog problema koje izazivaju baš navedene bolesti.I dok je, primjerice, u ordinaciji pedijatrice dr. med. Vlatke Krizmanić, velik broj slučajeva vodenih kozica, što je potvrdila za portalzdravlje, u ordinaciji pedijatrice dr. med. Jadranke Petrović-Schneider samo je manji broj djece s tom zaraznom bolesti. Ipak, upozorava kako je riječ o bolesti koja se u okolini poprilično brzo širi, pa je veća šansa da onaj tko nije već prebolio vodene kozice bolest i dobije. Međutim, potvrđuje da je u proteklih dva tjedna u njezinoj ordinaciji bilo mnogo slučajeva enterovirusa među djecom i vrtićke i školske dobi.

- Pojava crijevnih viroza u ovo je vrijeme godine posve očekivana s obzirom na nedavni početak vrtićke i školske godine. U početku sve bude relativno mirno, a onda, drugi-treći tjedan, počinju crijevne bolesti i bolesti respiratornoga sustava, i to isključivo zbog toga što je u pitanju kolektiv i djeca su zatvorena u zajedničkome prostoru gdje virusi lako kolaju - pojašnjava pedijatrica Petrović-Schneider. To i jest razlog zbog čega su ordinacije pune pacijenata. Kao i obično, a posebice sada, u vrijeme pandemije, liječnici savjetuju roditeljima da osluškuju stanje svoga djeteta te da ga u određenim slučajevima ne vode odmah liječniku. Ako je dijete relativno dobroga općeg stanja, ima tek i pije dovoljno tekućine te mu je disanje uredno, preporuka je ostanak kod kuće. U slučaju pogoršanja, kaže nadalje, valja se javiti liječniku. Naša sugovornica podsjeća kako nije svaka povišena temperatura i neki drugi simptomi razlog odlaska liječniku. Također, kako do crijevne viroze ne bi došlo, savjetuje redovito pranje ruku, izvođenje djeteta na otvoreno te adekvatnu i raznoliku prehranu.

Kad su u pitanju odrasli, u ovo su vrijeme pune i ordinacije liječnika obiteljske medicine. Dr. med. Dunja Ljubičić, spec. obiteljske medicine, kaže kako se pacijenti koji dođu s hunjavicom, odnosno prehladom, a liječnik posumnja na COVID-19, odmah šalju na testiranje. Štoviše, i kod simptoma crijevne viroze neki pregledi ne završavaju bez testiranja na koronavirus.

- Koronavirus može se manifestirati i kroz probavne smetnje, pa se ti slučajevi također šalju na testiranja. Inače, onaj tko ima simptome respiratorne viroze, a to je kašalj i curenje iz nosa, ne mora odmah dolaziti liječniku, bar ne prvi dan. Naime, viroze su samoizlječive bolesti za koje treba imati strpljenja, pa ako su simptomi blagi, savjetujemo građanima da ostanu kod kuće - poručuje dr. Ljubičić, naglašavajući kako je liječniku potrebno ići samo ako se opće stanje pogorša. U tom slučaju potrebno je prvo dogovoriti termin za pregled.

- Ima viroza i hunjavica koje prolaze same od sebe, pa nema potrebe dolaziti u ordinaciju. Inače, i bolest COVID-19 virusna je infekcija i ne liječi se antibioticima, oni se uvode tek ako dođe do komplikacija uz dokazanu upalu pluća - naglašava dr. Ljubičić.

Dakle, opskrbite se čajevima, sirupima, agrumima, medom i lijekovima za snižavanje temperature, jer u velikom broju slučajeva to će vam biti dovoljno da ozdravite.Marija Mihelić
VIŠE NE PREPORUČUJU BIJELI PUDER
I dok su se ranije djeca oboljela od vodenih kozica mazala bijelim tekućim puderom, sada se preporuča ostaviti kožu suhom. Kod kupanja preporučljivo je koristiti hipermangan. Kad su u pitanju prehlade, simptomatska je terapija godinama ostala ista, pa je tako uputno uzimati veću količinu tekućine, a lijekovi za snižavanje temperature uzimaju se tek kod temperature više od 38,5 stupnjeva. Uputno je koristiti kapi za nos da bi se ublažio ili prevenirao otok nosne sluznice, a antibiotici se prepisuju tek kod, primjerice, upale srednjega uha ili sinusa te ostalih bakterijskih komplikacija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana