Novosti
PROSLAVLJEN BLAGDAN VELIKE GOSPE

Oko popovačkog svetišta Marije Lurdske postavljena je najduža krunica na svijetu
Objavljeno 15. kolovoza, 2021.
Približno 1000 vjernika iz raznih dijelova Baranje, Hrvatske i inozemstva okupilo se jučer na jedinom baranjskom marijanskom svetištu, onom posvećenom Mariji Lurdskoj, nekoliko kilometara udaljenom od Popovca, na prekrasnom proplanku Baranjske planine. Procesija je u prijepodnevnim satima krenula od popovačke župne crkve svetog Josipa, dio vjernika se, u organizaciji Udruge prijatelja svetog Martina iz Belog Manastira, na put do svetišta odlučio pješice poći iz jedinog baranjskog grada, a veliki broj ljudi obje je procesije dočekao ispred samog svetišta, gdje je održana sveta misa koju su predvodili vlč. Dean Henčić, dekan baranjski i vlč. Gergely Beer, popovački župnik.

- Zadovoljni smo što su epidemiološke mjere, za razliku od prošle godine, dopustile proslavu ovog velikog katoličkog blagdana - istaknuo je načelnik Općine Popovac Zoran Kontak, podsjetivši kako je proslava Velike Gospe na popovačkom marijanskom svetištu tradicionalna i kako, za razliku od nekih drugih svetišta, popovačko svetište nije komercijalno, nego posvećeno vjeri i vjernicima. Važno je istaknuti kako je ove godine, u povodu 500 godina moljenja krunice na sadašnji način, oko svetišta postavljena približno 500 metara duga krunica koju su izradili i postavili članovi molitvene skupine Kruničari iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh.

- Izradu i postavljanje krunice smatramo znakovitim činom, posebice zato što smo najveću krunicu na svijetu izradili u zahvalu Gospi - objasnio je Stipo Benić, ‘‘brnjevarski‘‘ kroničar i član molitvene skupine Kruničari. Već tradicionalno, tijekom proslave Velike Gospe, na platou ispred svetišta održana je konjička priredba u organizaciji KK Baranjsko biserje. Brojnim gostima predstavile su se svatovske zaprege iz raznih dijelova Baranje i Slavonije, a održana je i utakmica preciznosti, brzinska utakmica i tekličko jahanje. Najljepšim zapregama i najboljim jahačima nakon konjičkih utakmica uručene su zaslužene nagrade. Inače, jedino baranjsko marijansko svetište datira još od vremena Prvog svjetskog rata. Spominje se da je nastalo u vrijeme kada je tadašnji župnik župe, čiji su većinski stanovnici bili Nijemci, pozvao vjernike na darivanje kako bi kupili kip Lurdske Gospe, a sve u cilju povratka lokalnih momaka s raznih bojišnica. Zemljište, na kojem je 1921. godine postavljen kip Marije Lurdske, darovala je obitelj Šajdl. Dvije godine kasnije sagrađena je špilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište. Obilježavanje Velike Gospe iznenada je prekinuto u vremenima nakon Drugog svjetskog rata, a nakon mirne reintegracije Baranje Općina Popovac, u suradnji s Crkvom, nastavila je višegodišnju tradiciju.

I.Getto
Možda ste propustili...

PROGNOZA CEIZ-A

Rast BDP-a 7,8 posto

PRIPREMANJE NAPADA NA DUŽNOSNIKE

Optuženik je prikupio zavidan arsenal oružja

PRIZNANJA ISTAKNUTIM POJEDINCIMA

Nagrade za promicanje prava djeteta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK

Milinković na čelu županijskog SDP-a

2

UVOĐENJE EURA KAO NACIONALNE VALUTE

Kovanice kuna banke će dvanaest mjeseci mijenjati bez naknade

3

PROJEKT REALIZIRAN U SURADNJI S DRŽAVNOM GEODETSKOM UPRAVOM

Upis u zemljišne knjige elektronički