Novosti
PROSLAVA OLUJE U KNINU

Miljavac: HOS-u bih preporučio da pogleda Tuđmanov govor iz ‘92.
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Dvadeset i šesta obljetnica operacije Oluja organizirat će se u skladu s epidemiološkim mjerama, pa će se tako središnji dio programa održati na stadionu NK Dinara, u Kninu, a protokolarni dio na Kninskoj tvrđavi, rekao je u utorak ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Predstavnik HZJZ-a dao nam je smjernice o poštivanju mjera. Na tom tragu procijenili smo da je stadion u Kninu pozicija gdje je moguće organizirati dostojanstveno obilježavanje ovog prevažnog datuma u našoj novijoj povijesti, a da pritom poštujemo mjere", rekao je Medved nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i resornih ministara s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora. Donijeli su odluku da se ove godine središnji dio programa održi na stadionu NK Dinara, dok će na Tvrđavi biti protokolarni dio, odnosno ondje će biti podizanje stijega, dok će se sve ostale aktivnosti odvijati na igralištu uz prijenos putem videozida, a poslije će biti misa u crkvi. Prije programa na stadionu državni vrh, stradalnici i branitelji položit će vijenac ispred spomenika. Medved je dodao kako kontinuirano analiziraju nove okolnosti i mjere, a u skladu s tim prilagođavatće broj stolica na stadionu, kao i program. Ove godine predviđeno je da se u ime hrvatskih branitelja i stradalnika obrati jedan od ratnih zapovjednika obrane Vukovara, ali i predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Upitan očekuju li se i ove godine srpski predstavnici, nakon što je prošle godine na obilježavanju sudjelovao potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, Medved je rekao kako još trebaju dogovoriti nazočnost članova Vlade u Kninu. Novinari su upitali i očekuje li se u protokolu netko iz postrojbi HOS-a, a Medved je rekao kako je stav Vijeća za suočavanje s prošlošću jasan te ga se pridržavaju, ali je i poručio kako će sve sastavnice Hrvatske vojske i policije te sve udruge iz Domovinskog rata branitelja i stradalnika biti pozvane na sudjelovanje u toj važnoj obljetnici. Ministarstvo branitelja, u skladu s epidemiološkim mjerama i mogućim brojem ljudi, sve je udruge uputilo da dostave popis svojih predstavnika koji će nazočiti u Kninu. Medved očekuje da će to brzo dostaviti, a u skladu s time organizirat će se raspored njihovog sjedenja.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac istaknuo je kako podržavaju odluku o tome da se središnje obilježavanje održi na stadionu kako bi se mogle poštivati epidemiološke mjere. Vezano uz HOS-ovo sudjelovanje u ratu, naveo je kako im se treba pokloniti, jer su bez ideologije krenuli su u obranu Hrvatske. “Ono što je prema mome mišljenju sporno jest to da se ponovno sad regrutiraju mladi s oznakama HOS-a, a koji imaju tek 19 ili 20 godina. Svima njima rekao bih da pogledaju govor Tuđmana 1992., koji je odao priznanje, ali je i rekao: ‘Da smo nastavili tim putem, Hrvatska teško da bi bila priznata’. To je najbolji odgovor svima koji idu dalje”, rekao je Miljavac. Što se tiče korištenja njihovih oznaka u ovakvim proslavama, rekao je “neka obilježe ono što su nekad bili, ali da se time i dalje ide i da se veliča, mislim da nije dobro ni za koga, ni za Hrvatsku, jer svi gledaju”. H
BEZ ZLOUPORABE
Sudionici sastanka razjasnili su i nesuglasice oko Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Miljavac je istaknuo kako je ministar u potpunosti rastumačio kako će se primjenjivati te da će moguća zloupotreba biti stavljena na minimum. “Strogo će se koordinirati s MUP-om i hrvatskim braniteljima. Ima popis tko je gdje bio, što je radio, gotovo 95 posto, tako da ako će se on strogo primjenjivati kako je predviđeno i napisano, do zlouporabe ne bi trebalo doći”, ocijenio je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 837 NOVOOBOLJELIH OD COVIDA-19, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ na koronavirus pozitivno 59, u VSŽ 31 osoba, dvoje preminulo

2

ISKUSTVO PREVARENOG OSJEČANINA

Umjesto plaćenog mobitela prevarant mi je poslao ciglu

3

HRVATSKA POMAŽE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA

Donacija 200.000 doza cjepiva