Osijek
OBNOVA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE STARE JEZGRE

Istočni dio Tvrđe gotov do kraja 2021., slijedi središte
Objavljeno 3. srpnja, 2021.
Revolucionarnu će promjenu donijeti i novi prometni režim - pješačka zona

Godinu dana nakon što je počela obnova komunalne infrastrukture u osječkoj Tvrđi, povremeno ometana vremenskim uvjetima i COVID okolnostima, polako se nazire novo ruho stare gradske jezgre. Ako je suditi po Franjevačkoj ulici, čiji je sjeverni dio već popločen, nakon što je obnovljena i dograđena kompletna podzemna infrastruktura, Tvrđa će realizacijom ovog projekta doživjeti epohalnu promjenu.Zasad u rokovima


Trenutno se radi na šest punktova, uz već spomenutu Fakultetsku, posebno je dojmljiva Bösendorferova ulica, koja je popločena istim onim kamenom koji je ondje i bio, ali recikliranim i obnovljenim. Dok je popločenje južnog dijela Fakultetske ulice u tijeku, u susjednoj Franjevačkoj kopaju se rovovi u koje će biti polegnute kanalizacijske cijevi, a poslije i ostala infrastruktura. Najveću će promjenu doživjeti Jagićeva ulica, koja do sada nije imala nikakvo popločenje, nego se za kišnih dana gacalo po blatnoj kaldrmi. Valja istaknuti da će nakon završetka radova svi stanovnici Tvrđe imati mogućnost grijanja na plin, što do sada nisu mogli.

Kako nam je rekla voditeljica projekta, dipl. ing. građ. Sanja Scitovski, viša savjetnica Odsjeka za pripremu i provedbu programa i projekata Grada Osijeka, prva faza radova, koja se odnosi na istočni dio Tvrđe, granično s Trgom Svetog Trojstva, bit će gotova do kraja godine, nakon čega bi, s prestankom rada terasa ugostiteljskih objekata, počela obnova središnjeg trga.

- Ažuriranje dinamičkog plana izvođenja radova obavljamo redovito, svaka dva mjeseca, i zasad smo u rokovima, sve je u redu, a sam je završetak projekta planiran za početak 2023. godine - rekla je Scitovski, otkrivši kako će izgledati ostale ulice.

Glavni koridori


- Općenito u projektu postoje glavni koridori. Jedan ide od južnog ulaza u Tvrđu, iz Franjevačke ulice, prolazi ispred Rektorata te izlazi pokraj Prehrambeno-tehnološkog fakulteta na zapadni ulaz u Tvrđu. Drugi glavni koridor cijela je Kuhačeva ulica, od istočnog ulaza, koji se ovim projektom anulira i više neće postojati, do zapadnog ulaza. Ta dva koridora bit će popločena velikim granitnim kockama, materijala sličnog onom sadašnjih kocka, ali nešto većih dimenzija, 28 x 25 centimetara. Na periferne ulice, a to su sve manje ulice, poput Fakultetske, Klaićeve, Firngerove i drugih, vratit će se iste, ali reciklirane kocke. Ukupno je riječ o oko 7000 četvornih metara površine koju ćemo prekriti takvim recikliranim kockama - rekla je Scitovski.

Uz nove kolnike bit će i staze za pješake od klinker-opeke, a unaprijedit će se i javna rasvjeta. Starinskim svjetilljkama na pročeljima bit će dodano još nekoliko i sve će imati LED rasvjetna tijela. Veseli i činjenica što će Tvrđa nakon obnove biti zelenija. Uz zadržavanje postojećih, o kojima se posebno vodi briga tijekom izvođenja radova, bit će zasađena još 33 stabla.

Revolucionarnu će promjenu donijeti i novi prometni režim - cijela će Tvrđa postati pješačka zona. Izuzev, jasno, vozila dostave, hitnih službi i stanara, više nitko neće moći automobilom ulaziti unutar njezinih granica. A stanari će, kako doznajemo od Sanje Scitovski, vozila morati parkirati u svojim dvorištima jer parkiranje na ulicama više neće biti dopušteno.

Ivan Alilović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike