Osijek
NOVA LOKACIJA, STARA POPULARNOST

Svi su putovi vodili na Sajam antikviteta
Objavljeno 6. lipnja, 2021.
Najljepše je bilo vidjeti stotine nasmiješenih lica Osječana, svako malo moglo se zastati i porazgovarati sa znancima

Nakon višemjesečne stanke uvjetovane epidemiološkom situacijom, Sajam antikviteta u subotu je bio najposjećenije mjesto u Osijeku. U Parku kralja Držislava, koji su zbog radova na velikoj obnovi Tvrđe Osječki sajam kao organizator i Turistička zajednica grada Osijeka kao suorganizator odabrali kao zamjensku lokaciju, moglo se vidjeti koliko je Osječanima i njihovim gostima nedostajala ova manifestacija.

Tijekom duge stanke izlagači su imali vremena prikupiti nove artikle, stoga je ponuda bila bogata i raznolika. Opet se tu našlo svega, od antiknih predmeta do svakojakih “drangulija”. I ovaj je sajam potvrdio trgovačko pravilo da svaka roba ima svoga kupca. Uz popularan nakit brenda Allunga Osječanke Sanje Račić, oko čije je klupe neprestano bilo kupaca, samo nekoliko metara dalje zapazili smo prastari dječji bicikl za koji je interes iskazao umirovljenik Ivica iz Višnjevca.

- Podsjetio me na moju mladost. Razmišljam da ga kupim i restauriram za unuka - rekao nam je gospodin Ivica, dodavši nešto što smo u subotu često mogli čuti: “Ovo je idealno mjesto da se dođe prošvrljati i susresti poznata lica.”

Jasminko Đurđević na Sajmu antikviteta izlaže od prvog dana, odnosno od davne 2008. godine. Trguje pretežito starinama, od kovanog alata i namještaja do krpa. Nova mu se lokacija čini dobrom, no prepustit će vremenu da pokaže je li uistinu tako.

- Izlažem još otkako se Sajam održavao u Bastionu. Hvala Bogu da opet možemo izlagati, čekali smo još od studenoga. Čini mi se da je lokacija dobra, no vrijeme će pokazati. Puno je ljudi, što znači da ih promjena mjesta nije omela - rekao je gospodin Đurđević.

Uz doista bogatu sajamsku ponudu, ipak je u subotu najljepše bilo vidjeti stotine dobro raspoloženih građana koji se polako vraćaju normalnom društvenom životu.

I. Alilović


Boca za serviranje žestokih pića
 

Na prvom ovogodišnjem Sajmu antikviteta, koji je zbog opsežnih radova na obnovi infrastrukture osječke barokne Tvrđe održan u Parku kralja Držislava, na štandu gospodina Đuke Kapošija iz Josipovca nametnuo se naoko neugledan predmet. Riječ je o jednostavno oblikovanoj staklenoj boci za serviranje žestokih pića. Bocu jednostavnog oblika okružuje nekoliko plavih linija, a na vrhu se nalazi stakleni poklopac obavijen posrebrenom mjedi. Posebnu rijetkost i vrijednost ove staklene boce, decentnih art deco odlika, čini naljepnica jedne od najuglednijih osječkih trgovina porculana i stakla koja je u razdoblju između dva svjetska rata bila smještena na glavnom osječkom gornjogradskom trgu. Na naljepnici pozlaćenim slovima stoji natpis: “TRGOVINA NAJBOLJIH PORCULANA/STAKLA I FINIH/KRISTALA/Radanović i Butković/OSIJEK/TRG KRALJA PETRA”. Vlasnici ovog velikog i bogato opskrbljenog dućana, veletrgovine, koji je bio smješten u prizemlju Gradske kuće neposredno uz hotel Central, bili su Ivan Radanović i Nikola Butković.

Piše: Grgur Marko Ivanković

Možda ste propustili...

PROFESIONALNO USMJERAVANJE UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE

Karijera je proces koji počinje već odabirom srednje škole

DOGAĐAJ ĆE PREDVODITI GRUPA "PLETENJE BOSUTSKO"

GISKO organizira pletenje u dvorištu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana