Osijek
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA HPD-A “BRŠLJAN-JANKOVAC”

125. godina osječkog planinarstva
Objavljeno 29. svibnja, 2021.
U četvrtak je u Osijeku svečano predstavljena monografija Hrvatskog planinarskog društva "Bršljan-Jankovac", tiskana u povodu 125. obljetnice planinarstva u Osijeku i 95. obljetnice formiranja PD-a "Jankovac".

Riječ je o dosad najvećoj i najopsežnijoj knjizi o planinarstvu u Slavoniji, koja je osobito značajna jer na temelju sačuvane arhivske građe i autentičnih zapisa na uzoran način svjedoči o kontinuiranom rastu i razvoju osječkog planinarstva te postignutim rezultatima. U monografiji je korištena povijesna građa Muzeja Slavonije, arhiva Društva i osobnih zbirki planinara, od kojih je osobito značajna ostavština prvog predsjednika Kamila Firingera, a korišteni su i tekstovi iz časopisa "Hrvatski planinar".

- Iako je 125. obljetnica bila lani, proslavu smo iz epidemioloških razloga morali odgoditi, kao i mnogo naših aktivnosti. Knjiga je iz tiska izišla prije dva mjeseca, a njezinu smo promociju odgađali sve do danas, kada to činimo u ovom lijepom prostoru Stare pekare. Veliki je to jubilej, mnogo je godina organiziranog planinarstva u Osijeku, i ova monografija daje izvrstan uvid u povijest osječkog planinarstva - rekla je Jasminka Pavlov, predsjednica HPD-a "Bršljan-Jankovac", koje broji više od 500 članova.

Monografija ima 310 stranica, tvrdog je uveza, ima šest poglavlja kroz koja se kronološki prikazuje povijest osječkog planinarstva. Kupiti se može u Društvu za 150 kuna.

- Bio je to angažman dug godinu dana, imali smo dosta posla oko pronalaženja podataka. Zahvaljujem sponzorima, našim članovima i tvrtkama koje su financijski pomogle tiskanje monografije, međutim, većinu je financiralo samo Društvo - rekla je Bušić. I. Alilović
Možda ste propustili...

NA DRUGOM PFK-U 17 TISUĆA POSJETITELJA

Veseli veliki broj djece i mladih

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol

KAD VODOSTAJ IDE "NARUKU" KOMARCIMA

Visoka Drava glavni krivac za nove generacije krvopija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA U STAROJ PEKARI

Šuma kako ju vide - šumari

2

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol

3

KAD VODOSTAJ IDE "NARUKU" KOMARCIMA

Visoka Drava glavni krivac za nove generacije krvopija