Kultura
INTERDISCIPLINARNI SIMPOZIJ FFOS-A

"Stvari koje nismo smjeli reći... o njima" 20. - 22. svibnja u hibridnom obliku
Objavljeno 21. svibnja, 2021.
"Stvari koje nismo smjeli reći… o njima" četvrto je izdanje interdisciplinarnog simpozija koji pod organizacijskom palicom (bivših) studentica psihologije, uz potporu Filozofskog fakulteta Osijek, Studentskog zbora i Udruge studenata psihologije "Psihos", okuplja velik broj studenata i stručnjaka različitih znanstvenih disciplina. Tradiciju simpozija obilježava bavljenje kontroverznim i nesvakidašnjim temama, pa su tako dosad krovne teme bile psihički poremećaji (2018.), Drugi svjetski rat i holokaust (2019.) te seksualnost (2020). Svake godine projekt okuplja sve više izlagača, ali i publike - tako je na prošlogodišnjem simpoziju u četiri dana predavanja održalo više od 30 izlagača, a pojedina predavanja imala su i više od stotinu gledatelja i slušatelja.


Ovogodišnji simpozij održava se od 20. do 22. svibnja u hibridnom obliku - dio programa održat će se u prostorijama FFOS-a uz ograničen broj posjetitelja, ali i online streaming, a ostatak predavanja održat će se preko platforme Zoom.


"Oni" u naslovu simpozija jesu svi marginalizirani i diskriminirani, pripadnici skupina od kojih često okrećemo glavu i premda ih ponekad sažalijevamo, njihovu prisutnost volimo držati dalje od sebe. To su beskućnici, osobe koje su se borile ili se bore s problemima ovisnosti, psihičkim teškoćama, osobe koje su izdržavale ili još uvijek izdržavaju zatvorsku kaznu, Romi, djeca i mladi u riziku te, nažalost, mnogi drugi.


Ovogodišnji simpozij posvećen je njima, a za cilj ima smanjenje marginalizacije, rušenje predrasuda i poticanje dijaloga o tome što mi možemo učiniti za te ljude i kako možemo postati oni koji ne marginaliziraju, ne šire stereotipe i ne odbacuju.


Uz predavanja studenata, ali i stručnjaka iz različitih područja kojima je rad s marginaliziranim skupinama već godinama dio osobnog i profesionalnog života, tijekom simpozija imat ćete priliku sudjelovati i na iskustvenoj radionici, ali i pogledati kratke filmove prikazane u sklopu UHVATI FILM festivala, kao i poslušati koncertno čitanje ulomaka iz zbirke priča i pjesama "Naše priče su vaš kompas".


Više o programu moći ćete pročitati sljedećih dana na društvenim mrežama simpozija (Facebook i Instagram), gdje će biti objavljenje najave pojedinih predavanja.


Organizatorice naglašavaju kako se uvijek trude u program simpozija uvrstiti ponešto za svakoga – pa se tako nadaju da su i ove godine uspjele, a sve one kojima se program čini zanimljiv pozivaju da ga prate od 20. do 22. svibnja na Filozofskom fakultetu ili online. T.K.
Možda ste propustili...

GODIŠNJA IZLOŽBA HRVATSKIH ARHITEKATA I ARHITEKTICA

Dodijeljene godišnje nagrade UHA-e

U SATIRIČKOM KAZALIŠTU KEREMPUH

47. Dani satire Fadila Hadžića

Najčitanije iz rubrike