Regija
NOVO ULAGANJE BARANJSKE ČISTOĆE

Odlagalište otpada bit će im proizvodni pogon
Objavljeno 14. svibnja, 2021.
Osigurane su moderne prostorije, vrijedne 600.000 kuna, za 32 radnika koji rade na odvozu, recikliranju i sortiranju otpada
BELI MANASTIR

Približno 600.000 kuna vrijedni moduli stigli su jučer na belomanastirsko i svebaranjsko odlagalište otpada, koji će do kraja tjedna tamo biti postavljeni i služiti radnicima Baranjske čistoće zaposlenima na poslovima prijevoza, reciklaže i sortiranja otpada.

Uzor je EU
Riječ je o svojevrsnim kontejnerima koji će, posloženi i spojeni u jednu cjelinu, predstavljati uredske prostorije, skladište, sanitarni prostor, mjesto za prehranu, presvlačenje…, veličine 200 četvornih metara, za 32 djelatnika Baranjske čistoće.

- Baranjska čistoća do sada nije imala poslovni prostor, posebice na odlagalištu, u smislu skladišta, ureda, garderobe, sanitarnih čvorova i slično, a koji će vrlo brzo moći koristiti 24 radnika raspoređena u osam posada kamiona za gospodarenje otpadom, koji su svakodnevno na terenu, plus osam radnika zaposlenih isključivo na odlagalištu - objašnjava Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće koja je, između ostaloga, zadužena za gospodarenje otpadom na području cijele Baranje.

Tvrdi kako su slični poslovni prostori sve zastupljeniji u zemljama EU-a gdje njihov proizvođač, tvrtka Tehnix, izvozi približno 80 posto ukupne proizvodnje, a njihovi se proizvodi koriste kao vrtići, prostorije za smještaj starijih osoba, dijelovi hostela i slične namjene.

Deponij dvije godine
- Moram priznati kako do sada naši djelatnici nisu imali uvjete prikladne za 21. stoljeće, ali će ih s ovom investicijom sigurno imati - kaže Paulić, dodajući kako je riječ o poslu koji je prilično prljav, pa njegovi radnici zaslužuju uvjete na visokoj epidemiološkoj razini. Sve skupa je, nastavlja, samo jedan korak k ostvarivanju konačnog cilja - da belomanastirsko odlagalište otpada postane veliki proizvodni pogon, čemu su sve bliže, a kojemu će zadaća biti recikliranje i sortiranje otpada, što je budućnost cijele Unije i svijeta.

Belomanastirsko odlagalište, na koje stiže otpad iz svih baranjskih općina, egzistirat će još najmanje dvije godine, premda su mu neki zatvaranje predviđali ranije. Djelomice i zbog recikliranja, odnosno razvrstavanja otpada, jer mjesta na njemu još ima, a dvogodišnje razdoblje Paulić naziva prilično dragocjenim vremenom tijekom kojega će se njegova tvrtka pozicionirati na tržištu i razviti poslovanje vezano uz učinkovito i ekološko gospodarenje otpadom. Usporedo s dovozom spomenutih modula, dok je na odlagalištu trajala radna akcija sortiranja stakla na kojoj su sudjelovali i administrativni djelatnici, sklopljen je ugovor s jednom švicarskom tvrtkom koja u Humu na Sutli ima hrvatsku poslovnicu. U to će zagorsko mjesto kamioni Baranjske čistoće, naime, ubuduće odvoziti sortirano staklo i za njega kvartalno dobiti najmanje 40.000 kuna.

Do sada su morali plaćati odvoz i prihvat stakla, a sada će za njega dobiti novac.

Ivica Getto
staklo
ODVOZIT ĆE U HUM NA SUTLI I DOBIVATI NOVAC
Postoje pravila za svaku vrstu otpada
Paulić ističe kako razvrstavanje otpada nije “običan” posao, nego ima svoja pravila za svaku vrstu otpada. Tako, primjerice, tekstil mora biti spakiran i zabaliran na poseban način kako bi ga zabočka Regeneracija preuzela od Baranjske čistoće. Naglašava kako će i posebna priča biti prikupljanje zelenog otpada s naglaskom na kompostanu, za koju je Grad Beli Manastir odredio poziciju u svom Prostornom planu. Kao dobar uvod u cijelu priču poslužio je početak odvoza biootpada, dobro prihvaćenog projekta od strane korisnika Baranjske čistoće.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UNIVERZALOVA NOVA DIGITALNA USLUGA

e-groblje: Tražilica pokojnika s lociranjem grobnog mjesta

2

ŽUPANJA POMAŽE I U OVOJ AKADEMSKOJ GODINI

Zatraženo uvođenje dodatnih kriterija za stipendiranje studenata

3

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN KUHARA I SLASTIČARA

Učenici izrađivali slastice na moderan način