Novosti
INCIDENT U BOROVU

To je skandalozna provokacija, govor mržnje i divljaštvo
Objavljeno 2. svibnja, 2021.
Pupovac: Svi koji na bilo koji način na to potiču, trebaju biti svjesni svoje suodgovornosti

U selu Borovu u nedjelju ujutro zbio se incident kada je dvadesetak mladića, navijača Torcide, prolazeći selom do spomen-obilježja 12-orici redarstvenika izvikivalo "Ubij Srbina".

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako će policija "u svakom slučaju koji se tiče narušavanja javnog reda i mira, poduzeti sve ono što je u njezinoj nadležnosti i kazniti počinitelja". Iz PU vukovarsko-srijemske potvrdili su da je policija utvrdila identitet "više sudionika", i da su u tijeku istražne radnje.

Vlada je osudila "skandaloznu provokaciju i govor mržnje skupine navijača". "Za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na dan kada se s pijetetom prisjećamo žrtve 12 hrvatskih redarstvenika", stoji u priopćenju Vlade. U hrvatskom društvu nema mjesta za ovakvo divljaštvo i nesnošljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, ili bilo koje druge manjine, napominju iz Vlade. "Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagirala i provodi istraživanje kako bi svi odgovorni bili primjereno sankcionirani", poručuju iz Vlade.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je kako je ovaj incident govor koji želi održati neku vrstu ratnoga stanja i koji koristi komemorativna mjesta za održavanje ratnoga stanja te širi poruke netolerancije i mržnje. "Želim iskazati žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima poticaj došao sa saborske govornice, ili od strane najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene samoga", rekao je Pupovac. Svatko, kazao je, treba paziti da na takvim mjestima, koja su bolna, govori jezikom sjećanja, a ne jezikom mržnje.

"Nije prvi put, događaj nije usamljen, niti djeluje spontano nakon niza radnji koje su se događale u protekle dvije godine. Riječ je o nečemu što se ponavlja. Svi koji na bilo koji način svojim govorom na to potiču trebaju biti svjesni svoje suodgovornosti. Svi organi države koji su propustili svih ovih godina napraviti ono što je potrebno, bilo da je to policija, bilo da je pravosuđe, trebali bi se osvijestiti i shvatiti da je konačno vrijeme da se nakon 30 godina ratna stranica zatvori, a komemorativne akcije nastave", poručio je Pupovac. Rekao je i kako je "netko rekao da je riječ o prekršaju". "To nije istina. Riječ je još jedanput o tome da se stvari ne nazivaju pravim imenom, pa se ne poduzimaju ni radnje koje bi tome odgovarale", zaključio je.

Predsjednik Zoran Milanović pitao je što je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon. "Ali vidio sam da im je tamo, mirnim auto-mimohodom asistirala i policija, policija kojom upravljaju skupa Plenković i Pupovac. Što je tamo radila policija, ako nije PREVENTIVNO štitila red i zakon?", napisao je na Facebooku.

S.Butigan/H
OPĆINA BOROVO: TKO JE ODGOVORAN?
Općina Borovo već u ponedjeljak uputit će zahtjev ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem će tražiti odgovornost odgovornih za incident, najavio je načelnik te općine Zoran Baćanović. “Povorka se kretala Ulicom Ratarska-Željeznička i vraćala se Bulićevom ulicom u pratnji policijskih vozila, a njezini su sudionici izvikivali katastrofalne poruke, pogotovu ako imamo u vidu mjesto u kojemu se to dogodilo. Prišao sam koloni i napravio snimak i tek kada je policija vidjela da snimam, reagirali su, zaustavili kolonu i počeli legitimirati pojedince”, kazao je za Radio Borovo Baćanović.
Možda ste propustili...

IŠČEKIVANJE ZAKONSKE REGULATIVE

Cijena produktivnosti 24-satna dostupnost

U 24 SATA OTKRIVENO 11 ZARAŽENIH, BROJKE I DALJE U PADU

Osječko-baranjska županija odredit će punktove za cijepljenje bez najave

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

REORGANIZACIJA NA ŽUPANIJSKOM SUDU U OSIJEKU

Kvesiću oduzeti svi predmeti

3

URUŠAVANJE SOCIJALDEMOKRATA

Ako su razlog raspuštanja
rezultati, što je s Osijekom?