Kultura
KAREN DIONNE: "KĆI KRALJA MOČVARE"

Potresna i inspirativna psihološka drama
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Knjiga "Kći kralja močvare" nova je psihološka drama sjajne Karen Dionne, objavljena i u hrvatskom prijevodu u nakladi kuće Sonatina. Kad Helena Pelletier sazna da je otmičar, silovatelj i ubojica Jacob Holbrook, ozloglašeni Kralj močvare, pobjegao iz zatvora, počinje paničariti; Jacob je Helenin otac, a prije trinaest godina upravo ga je ona smjestila iza rešetaka. Sluteći da dolazi po nju i njezinu obitelj, nastoji ga preduhitriti i neovisno o policijskoj potrazi kreće u lov na njega.


Ovo je roman vješto razrađene radnje, napisan glasom Helene koja se prebacuje između sjećanja o svojem djetinjstvu, slikovito opisanih kako bi objasnila svoje percepcije kao djeteta, te trenutačne nevolje u kojoj se nalazi. Jednakom kompleksnošću isprepliću se njezini konfliktni osjećaji spram oca te ubrzo postaje jasno da je otac na neki način i kao odraslu osobu drži u šaci. Njezina potraga kroz šumu iznova će je suočiti s već proživljenim strahom, a istodobno divljenje i gnušanje koje osjeća prema ocu natjerati je da preispituje samu sebe. Igra je ovo lovca i lovine (pri čemu je lovac ujedno lovina) s naglaskom na pokušaj glavnoga lika da pronikne u vlastiti identitet, strahove, želje i motivacije.


Radnja romana je potresna i ujedno inspirativna. Autorica je knjigu napisala umijećem pravog majstora trilera, nakon pomnog istraživanja i stvarajući atmosferu dostojnu filmskog uprizorenja, pa tim više veseli činjenica da je njegovo snimanje počelo ove godine u režiji glasovitog Neila Burgera. Roman je 2017. godine, kada je prvi put objavljen u Americi, proglašen trilerom godine prema izboru dva časopisa, Library Journal i Suspense, a na hrvatski jezik vjerno ga je prevela Nevena Erak Camaj. T.K.
Možda ste propustili...