Regija
SPORTSKE IGRE ZA DJECU

Program “Povežimo se!” povezao Vukovar, Ilok i Osijek
Objavljeno 10. ožujka, 2021.
Karlo Kraljević provodit će tri godine broje programe s djecom u tri grada
VUKOVAR - "Povežimo se!" - mreža podrške za sretno djetinjstvo - naziv je trogodišnjeg programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi pod nazivom "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge" Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Osnovni je cilj projekta prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja djece, uključujući i djecu s teškoćama u razvoju. Nositelj projekta u Vukovaru je Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, a provode ga u partnerstvu s iločkom Osnovnom školom Julija Benešića, Centrom za odgoj i obrazovanje Ivan Štark Osijek te gradovi Vukovar i Ilok.

Kako je pojasnila Viktorija Matin, predsjednica Vukovarskih leptirića, dugotrajnom provedbom programa žele osigurati pozitivan utjecaj na psihofizički razvoj i socijalnu uključenost djece s teškoćama u razvoju.

- Realizacija je počela u kolovozu prošle godine te redovito održavamo aktivnosti, naravno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Karlo Kraljević, prvostupnik kineziologije, ponedjeljkom i utorkom radi s djecom u Osijeku, srijedom i četvrtkom u Iloku te petkom u našoj udruzi. Kako smo prethodno počeli s provedbom EU projekta "Što sve sportom mogu ja", odlučili smo, od planiranih 150 djece uključiti više korisnika iz Osijeka i Iloka - rekla je Matin.

Dodala je kako kroz projekt primjereno opremaju sportsku dvoranu škole u Iloku, a u aktivnosti su uključena sva djeca radi socijalizacije, posebice zato što u mjestima koja administrativno pripadaju Iloku nema primjerenih aktivnosti za najmlađe stanovnike.

Karlo Kraljević naveo je kako je program temeljen na provedbi sportskih igraonica za djecu, odnosno različitih sportsko-rekreativnih programa.

- Pratimo njihov napredak i uočavamo kako djeca imaju više samopouzdanja, socijaliziraju se, sve su motiviraniji i, a što je posebno važno, djeca su sretna. Želimo pokrenuti rekreacijske programe temeljene na osnovama borilačkih vještina u sva tri grada. Koronakriza nas je spriječila u fizičkom povezivanju djece, no namjera nam je na neki način povezati djecu u redovnom školskom programu s djecom s poteškoćama u razvoju - istaknuo je Kraljević.

Predviđeno je da se u projekt uključi 150 mališana na sve tri lokacije, ali zbog pojačanog interesa odlučili su imati više korisnika.

Kraljević se nakon završenog procesa obrazovanja zajedno sa suprugom vratio u Bapsku, s namjerom da zajednički život grade na istoku Hrvatske.

- Volimo naš kraj, i dok smo studirali u Zagrebu nije nam se svidio užurbani tempo u tako velikom gradu. U Slavoniji je sve nekako mirnije, dobio sam posao na provedbi ovoga projekta, i brzo sam se uklopio.

Prilično je dinamično, s obzirom na to da radni tjedan odrađujem u čak tri grada, međutim, nije mi to problem, mlad sam i mogu izdržati taj tempo - zaključio je.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...