Sport
LUKA PRATLJAČIĆ SPORTAŠ JE BROJ 1 OSIJEKA

Želim nastup na Olimpijskim igrama
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
- Lani sam imao 19 mečeva, što je za superteškaše puno - kaže najbolji sportaš Osijeka

U nešto više od godinu dana Luka Pratljačić prošao je put od sportaša koji je planirao zaključiti karijeru do najboljeg sportaša Osijeka. Našao se 22-godišnji Osječanin na prekretnici. Njegov dugogodišnji trener Vladimir Arlović, naime, zbog obiteljskih se razloga odlučio trajno vratiti u Zagreb, pa je Luka razmišljao što dalje. Srećom, ostao je u ringu.


Dotad je Luka bio član Sesveta, BK Borovo, a nakon što je sedam-osam mjeseci trenirao samostalno, došao je poziv iz BK Osijek. Sjeo je za stol s klupskim trenerima Matejom Matkovićem i Brankom Klasićem, odlučio je konačno ući u ring u dvorani Gradski vrt i samo nekoliko mjeseci poslije osvojio je broncu na Europskom U-22 prvenstvu u ruskom Vladikavkazu. Upravo ta medalja priskrbila mu je devet mjeseci poslije i titulu najboljeg sportaša grada.


- Znao sam odmah kako je ovo prva osječka boksačka medalja s Europskog prvenstva. Moj trener Matej Matković o toj je temi imao diplomski rad. Međutim, da ću uopće kandidirati za sportaša grada, a poslije i dobiti titulu, na to uopće nisam pomislio - pričao je Pratljačić, koji je zamalo završio među vratnicama.


Prvi sport bio mu je nogomet.


- Bio sam golman u Metalcu. Onako prosječan. S negdje 12 godina odlučio sam za bratom Markom, koji je već trenirao i išao na natjecanja, doći u boksačku dvoranu. Počeo sam trenirati u Boksačkom klubu Mladost - pričao je Luka. danas student Kineziološkog fakulteta u Osijeku. što mu je uz boks glavna životna preokupacija.


- Prošle godine imao sam čak 19 mečeva, što je za superteškaše jako puno. Obožavam svoj fakultet i jedna od želja mi je ove godine nastupiti na Svjetskim studentskim igrama, predstavljati osječko sveučilište - pričao je ljevoruki bombarder s osječkog Juga, koji već na početku godine ima i najveći izazov u 2020. godini.


U vrijeme kad je u HNK-u proglašen najboljim sportašem, on se u Zagrebu pripremao za nastup na Prvenstvu Hrvatske.


Poznata vam je ona priča o sukobu u hrvatskom boksu i tome tko će predstavljati Hrvatsku u kvalifikacijama za Olimpijske igre.


- Nemojte me uvlačiti u to. Ne želim si nikakav pritisak stvarati. Meni je sigurno želja nastupati u jednim od olimpijskih kvalifikacija. Međutim, moje vrijeme tek dolazi. Tek su mi 22 godine i sigurno ću i sljedeće četiri godine provesti u amaterskom boksu. Stoga, ako ne bude to moguće sada, vjerujem da ću to ostvariti u iduće četiri godine, kazao je Luka koji na PH nije imao sreće. Samouvjereno je stigao do finala, ali meč za zlato nije mogao boksati. Spriječilo ga je apuknuće čeljusti.


No Luka je za kratko vrijeme strašno napredovao. A ima još prostora. Prije svega u fizičkom, ali i tehničko-taktičkom smislu. Na tome će poraditi njegov trenerski tim na čelu s Matejom Matkovićem, koji je zahvaljujući Lukinu uspjehu proglašen najboljim trenerom Osijeka u 2019. godini.


- Matej je velik radnik i velik entuzijast. Svaki dan čovjek dolazi na trening iz Vinkovaca u Osijek. Spreman je na žrtvu. Našli smo se jer smo obojica takvi. Obojica razmišljamo o boksu 24 sata dnevno, 365 dana u godini.


Ove godine 366?
- Da, olimpijska je godina. Stvarno bi bilo sjajno kada bih došao u priliku boksati na olimpijskim kvalifikacijama. Ali, kažem, ima vremena. Imam trenutno u klubu sve uvjete za normalan rad. Vjerujem kako će u godinama koje dolaze izazovi i za mene i za klub biti još veći. Da ova lijepa osječka priča potraje - zaključio je Luka Pratljačić.


Krešimir Lacković
Luka Pratljačić

osječki boksač

Da sam osvojio prvu osječki medalju na Europskom prvenstvu, to mi je bilo vrlo brzo jasno. Ali tada nisam ni pomislio kako bih mogao biti i najbolji sportaš grada u konkurenciji sjajnih sportaša.
Možda ste propustili...

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana