Osijek
ODJEL ZA MATEMATIKU

Zimska škola za srednjoškolce
Objavljeno 26. siječnja, 2020.

Na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u subotu je održana 29. po redu Zimska škola matematike za učenike srednjih škola. Njima je ponuđeno nekoliko radionica iz popularne matematike, a susret sa srednjoškolcima bio je prigoda i za predstavljanje studijskih programa Odjela za matematiku.
Jedno od predavanja je bilo i ono o važnosti matematike u zdravoj prehrani (Inzulinski poučak) koje je održala prof. Dajana Zucić, a potom su održane po dvije radionice za učenike 1. i 2. razreda ("Kartice ili potrošački krediti" i "Izometrije") odnosno 3. i 4. razreda ("Koncept beskonačnosti" i "Formula uključivanja – isključivanja") srednje škole iz popularnih tema vezanih za njihovo školsko gradivo. O ovim zanimljivim temama su govorili prof. Ljubica Lukač, prof. Ivana Ivošević, prof. Ivona Kizivat, izv. prof. dr. sc. Mihaela Ribičić Penava, student Antonio Krizmanić i mag. math. Mateja Đumić.
- Cilj Zimske škole matematike je proširiti znanje učenika srednjih škola i pobuditi u njima zanimanje za popularne teme iz matematike. Nismo pozvali samo darovite matematičare nego sve učenike koje ova disciplina zanima. Osim srednjih škola iz Osijeka, na Zimsku školu matematike odazvali su se škole iz Slavonskog Broda, Požege, Đakova, Valpova i Vukovara, rekao nam je izv. prof. dr. sc. Nenad Šuvak s Odjela za matematiku.
Odjel za matematiku ima dva preddiplomska studija, matematiku te matematiku i računarstvo, na koje je ove akademske godine upisano ukupno 100 studenata. Na diplomskom studiju matematiku postoje dva smjera, financijska matematika i statistika te matematika i računarstvo. Prema riječima doktora Šuvaka, njihovi studenti odmah pod svršetku studija u vrlo kratkom roku pronalaze posao, mnogi od njih i u informatičkoj industriji gdje su prilično traženi i dobro su plaćeni. D.C.

Možda ste propustili...

FILIPOVIĆKA PROTIV RETFALE

Retfalački školarci igrali na Opus Areni

PREDAVANJA PA VOĐENI OBILASCI

Kolekcionar Kadović o svojim izložbama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK OBIŠAO NOVOOBNOVLJENU SAVSKU CESTU

Radić: Kreću novi projekti u Tenji

2

VELIK INTERES ZA STUDIJ FARMACIJE

Za jedno mjesto
čak 12,2 prijavljena,
2,2 za studij uz plaćanje

3

ZAKLADA SLAGALICA I ZAKLADA SRCE GRADA OSIJEKA

Na Tjednu filantropije šetnja gradom, potraga za blagom, predstava, izložba...