Osijek
BOLNICA TRAŽI STUDENTE FIZIKALCE

Za nošenje bolesnika i umrlih
KBC plaća 23 kune po satu
Objavljeno 26. rujna, 2018.
Student kaže da teški fizički i odgovorni poslovi trebaju biti plaćeniji, u STUC-u zadovoljni interesom

U moru uobičajenih ponuda studentskih poslova, poput onih za konobare, prodavače, agente u pozivnim centrima, na stranicama osječkog Studentskog centra, odnosno servisa, za oko nam je zapeo oglas KBC-a Osijek, koji već početkom listopada želi angažirati veći broj redovitih studenata za obavljanje težih fizičkih poslova u bolnici. Konkretno, traži se petnaestak studenata koji će kroz duže razdoblje raditi kao nosači i vozači bolesnika i umrlih u krugu bolnice; s ekipom majstora na održavanju, čišćenju i prenošenju materijala; na poslovima utovara i istovara u skladištu arhive, u praonici rublja, a prema potrebi i u kuhinji.


​Osječki će KBC studentima za ove teže fizičke poslove platiti 23 kune po satu. Studenti će raditi osam sati dnevno, najčešće u prvoj smjeni od 6 do 14 sati, no, od njih se očekuje fleksibilnost, pa mogu raditi i u poslijepodnevnim i noćnim satima u redovnom radnom vremenu KBC-a od 0 do 24 sata. Osim toga, studenti će se raspoređivati na radno mjesto prema potrebi, što znači da mogu raditi na više poslova iz oglasa, a ne samo na jednom. Nesvakidašnji je oglas komentirao rukovoditelj Studentskog servisa Tihomir Milinović. Kaže da je zapravo riječ o već dobro uhodanoj praksi.
- Studenti te poslove rade već gotovo tri godine, a kako velik broj njih zbog završetka studija uskoro gubi pravo na rad, tako i prestaje raditi, pa KBC sada popunjava upražnjena mjesta. Zapravo smo jako zadovoljni interesom – kaže Milinović.
Traže se studenti bilo kojeg redovitog studija, jer će, primjerice, poslove nosača u bolnici obavljati isključivo uz bolničko osoblje, a nikako samostalno. Milinović ističe da studenti neće raditi poslove medicinske struke s bolesnicima, pa ista nije uvjet. Na oglas se mogu prijaviti i djevojke i mladići.
No, od studenata se očekuju neki drugi uvjeti navedeni u oglasu. Prije svega traži se dobra tjelesna spremnost i kondicija, koncentracija, urednost i suradnja s bolničkim osobljem te strpljivost u radu s bolesnicima. Drugo, studenti trebaju biti spremni početi raditi s prvim danima listopada te kontinuirano najmanje idućih šest mjeseci. Treće, "svi studenti prije početka rada u KBC-u Osijek moraju proći liječnički pregled za navedene poslove, odslušati i položiti zaštitu na radu te odslušati predavanje intrahospitalnih infekcija, a sve poslove obavljaju u timu s jednim od naših djelatnika", rekli su nam u ravnateljstvu KBC-a. Liječnički pregled plaća poslodavac, ali tek nakon tri mjeseca kontinuiranog rada.
S obzirom na teže uvjete - fleksibilnost, rad u smjenama, ali i rad koji iziskuje strpljenje i mnogo humaniji pristup nego u obavljanju nekih drugih uobičajenih studentskih poslova, satnica je, smatra Milinović, osrednja.
- Bez obzira na to što se radi, treba imati strpljenja i živaca. Do sada su studenti i poslodavac, ali i pacijenti, bili zadovoljni. Najčešće su radili studenti viših godina ili apsolventi koji lakše mogu prilagoditi vrijeme potrebama poslodavca. Radi se najčešće u prvoj smjeni radnim danima kada je najviše posla, no neki studenti tražili su rad u noćnoj ili poslijepodnevnoj smjeni i vikendima, zbog obaveza na fakultetu, ali i manje količine posla. Bolnica im je u kombiniranju smjena izlazila u susret – kaže Milinović.
U osječkom KBC-u poslove nosača bolesnika i umrlih do sredine 2016. godine obavljali su uz bolničko osoblje i zatvorenici (na probaciji) kroz rad za opće dobro, a otada to rade studenti.
Jasenka Pejaković
Student: Teško, odgovorno, a potplaćeno
"Satnica je poražavajuća, teški fizički i odgovorni poslovi trebaju biti plaćeniji. Poslodavac podrazumijeva da ste u stanju raditi s pacijentima, živim ili mrtvim, koliko god to morbidno zvučalo. Tu je i radno vrijeme - osam sati dnevno radnim danima mogu raditi jedino apsolventi ili ponavljači", komentar je studenta Filozofskog fakulteta. Radio je potplaćenije, ali lakše poslove, primjerice u knjižari, za 15 kn/sat.
Najčitanije iz rubrike