Regija
BARANJSKI BEĆARAC U GAJIĆU

U Baranji običaji stari, čuvaju i' baranjski bećari
Objavljeno 3. lipnja, 2013.

GAJIĆ - Proteklog petka i subote Gajić je bio središte Šokadije. Niz događanja te veliki broj izvođača i gostiju, obilježili su još jedan Baranjski bećarac, tradicionalnu kulturno-turističku manifestaciju. Nju je, uz pomoć suradnika, još 1987. godine inicirala i osmislila Janja Čeliković, kako bogato kulturno naslijeđe baranjske podunavske (i podravske) Šokadije ne bi palo u zaborav. To je bio moto i ovoga, 19. zaredom Baranjskog bećarca.

- Kao novinu uveli smo Šokačke divane, tijekom kojih se divanilo isključivo na šokačkom. Prevoditelj nije bio potreban, jer su svi vrlo dobro razumjeli i, što je najvažnije, prisjetili se dijela nekadašnjeg govora naših starih - istaknula je Eva Balatinac, predsjednica UO Baranjskog bećarca, naglasivši kako je sretna što je na manifestaciji bio veliki broj ljudi, posebice domaćih.

Za razliku od ranijih bećaraca, ovaj je bio karakterističan i po tome što mu se odazvala skupina gradišćanskih Hrvata, koji su put u Gajić darovali predsjednici njihovog KUD-a u povodu njezina rođendana.

Sve je počelo otvaranjem izložbe “Iz šublika naših baka”, a ubrzo nakon toga na stolove su došli slatki kolači koje su ispekle članice gajićke Udruge žena. Nastavljeno je spomenutim Šokačkim divanima u izvedbi folklorne skupine OŠ Draž i dječjom skupinom KUD-a Mladi Šokci iz Duboševice. Posebno valja naglasiti reviju narodnih nošnji, tijekom koje su proglašene i najljepše, odnosno najautohtonije. Epitet ''naj'' ponijeli su Katarina Katušin iz Draža, Jela Bokšić-Nikolić iz Topolja i Matej Matović iz Duboševice. Prvi je dan završio šokačkim veseljem za koje su se pobrinuli tamburaši iz Šokačke grane i Rampaš.

Nastavak je slijedio u subotu. Mnoštvo se okupilo na Šokačkom vašaru, uz obilje autohtonih delicija. Uslijedila je sveta misa, a potom je krenula smotra folklora i još jedno šokačko veselje, ovaj put pod ''dirigentskom palicom'' Ćire Gašparca. Svi će se ponovo naći iduće godine, kada će domaćin biti Draž. Sudeći prema odzivu na ovogodišnju manifestaciju, geslo ''U Baranji običaji stari, čuvaju i' baranjski bećari'', još će dugo biti misao vodilja Baranjskog bećarca...I.Getto

Nastupilo 12 KUD-ova

Na ovogodišnjem Bećarcu nastupili su KUD-ovi iz Gajića, Soljana, Preloga, Novog Šehera, Gotalova, Topolja, Baranjskog Petrovog Sela, Bačkog Brega, Duboševice, Tavankuta, Donje Bebrine i Draža. Reviju narodnih nošnji vodio je Branko Uvodić, a smotru folklora Vlatko Jurković.

Možda ste propustili...

GRADI SE ZGRADA SPORTSKO-REKREACIJSKE NAMJENE

Od listopada bolji uvjeti za sportaše

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČLANOVI PLEMIĆKIH OBITELJI PEJACSEVICH, ADAMOVICH, KEGLEVICH I ELTZ

U Našicama najveće okupljanje slavonske "plave krvi" do sada

2

DESETLJEĆIMA MISLILA DA SU TEGOBE OD ALERGIJA

Tekst u "Glasu Slavonije" nakon 40 godina otkrio dijagnozu

3

ČEKAJU SE REZULTATI ANALIZE VODE

Nezapamćen i zagonetan pomor ribe u rijeci Karašici