Novosti
ODGOVOR NA KRITIKE HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA

Ministrica Obuljen Koržinek: Nismo još izradili nacrt Zakona o medijima
Objavljeno 21. srpnja, 2023.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek demantirala je u četvrtak da je to ministarstvo izradilo nacrt Zakona o medijima, niti ga je uputilo u bilo kakvu proceduru, već je izradilo tekst kao polazište za raspravu unutar radne skupine.Sastanak radne skupine održan je 5. srpnja, najveći broj članova dostavio je svoje komentare, oni će se razmotriti i krajem kolovoza će se sazvati sljedeći sastanak, rekla je. "Ništa od onoga što je izneseno u javnosti nije točno ni istinito, izražavam veliko žaljenje da se plasiraju neistinite teze o zakonu za kojim smatra da mora biti donesen konsenzusom svih dionika i koji bi trebao znatno unaprijediti status novinara i novinarske profesije, a onda i omogućiti dodatne poticaje i potpore nakladnicima", istaknula je. O jednoj od spornih tema, upisniku, rekla je da su razgovarali s novinarskim udrugama, koje su rekle kako ne bi trebao biti u zakonu, a ona im je rekla da će se složiti ako bude takav stav svih. "Apsolutno ništa tu nije bilo sporno niti je išta bilo postavljeno kao nametanje rješenja", dodala je.

Za predloženu potporu tiskanim medijima rekla je da je vrlo neutralna jer smatra kako bilo kakve potpore medijima moraju biti neutralne. "U tom smislu ovdje se predlaže model koji se odnosi na distribuciju dnevnog tiska gdje je najveći trošak za nakladnike, a ne potiče se ni državno oglašavanje", napomenula je. Demantirala je i da bi digitalni porez bio usmjeren protiv bilo kojeg hrvatskog nakladnika, već se tiče velikih multinacionalnih platformi na koje se prebacuju prihodi za oglašavanje, a ni na jedan način tu zaradu ne vraćaju kroz poreze.

Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je oštro osudilo radnu verziju tog zakona, ocijenivši da predstavlja nezapamćeno državno upletanje u novinarske slobode, narušavanje podjele između nakladnika, urednika i novinara te državno upletanje u novinarsku samoregulaciju. Obuljen Koržinek je izrazila uvjerenje da će se, kad zakon bude prezentiran, vidjeti kako donosi brojna unapređenja za status novinara, a razočarana je što je HND tako postupio. Prema njezinim riječima, na sastanku radne skupine zamolila je predstavnike HND-a i Sindikata novinara da ne posegnu za metodologijom koju su imali kada su radili Zakon o elektroničkim medijima. "Treba u duhu uvažavanja saslušati sve komentare i onda ćemo zajedno odlučiti što je najbolje i koji je najbolji zakonodavni okvir. Ova konferencija za novinare i način na koji je HND reagirao u najmanju ruku su neprofesionalni", ustvrdila je.

Smatra i kako je ključ za jačanje povjerenja u medije javna i transparentna objava o njihovom vlasništvu i financiranju. "Sve nas mora zabrinuti da je povjerenje u medije u Hrvatskoj u usporedbi s prosjekom EU-a i zato je važno da svojim zakonskim tekstovima pomognemo podizati to povjerenje na način da što više podataka o financiranju i vlasništvu postane javno dostupno", rekla je. H
PREČESTO IMAMO TUŽBE PROTIV NOVINARA
Ministrica je dodala i kako su u srijedu dobili dopis predsjednika HND-a koji je zatražio da do 2. kolovoza odgovore na njihova pitanja, a nakon toga će odlučiti o daljnjim koracima. “Tako se ne razgovara unutar radne skupine, nego sjednemo svi zajedno, razgovaramo i tražimo najbolja rješenja.” Upitana o tome da bi prema prijedlogu novinar trebao otkriti svoj izvor informacija, rekla je da se, želeći spriječiti tužbe protiv novinara, ovim zakonom odgovornost prebacuje na nakladnike i urednike, a samo u iznimnim okolnostima će se moći poduzeti pravne korake protiv novinara. “U Hrvatskoj prečesto imamo tužbe protiv novinara, to nije dobro, oni su najnezaštićeniji i nešto moramo napraviti”, rekla je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPADNUT SKAUT BIJELO-PLAVIH JAMIE FREEMAN

Ludilu treba stati na kraj

2

ADMINISTRATIVNI PROBLEMI U SUSTAVU

Novi umirovljenici često i mjesecima čekaju na isplatu svoje prve mirovine

3

POLICIJA TRAŽI NAPADAČE NA BOTA I FREEMANA TE TVRDI:

Osijek je i dalje siguran grad