Novosti
BREAST FEEDING SPOT

Restoran Kompa podržava dojenje u svom prostoru
Objavljeno 5. ožujka, 2020.
Četiri IBCLC savjetnice za dojenje žele da i drugi objekti i ustanove daju ovakvu podršku

Brojne zanimljive aktivnosti u povodu jučerašnjeg Međunarodnog dana savjetnica za dojenje (IBCLC) priredile su četiri međunarodno licencirane savjetnice za dojenje u Osijeku – spec. pedijatrije Maja Štimac, specijalizantica pedijatrije Dubravka Barač, te dvije mag. sestrinstva, patronažne sestre Zorica Kovač i Silvija Klasić Jovanović. Jučer su, naime, s vlasnikom restorana Kompa, u ime Hrvatske udruge savjetnica za dojenje, sklopile sporazum o podršci dojenju te je ondje od jučer naljepnica "BrEaST feeding spot".

- Restoran Kompa sad je mjesto gdje žena može podojiti svoje dijete. U principu, žena to može učiniti bilo gdje, no na ovaj način majke koje se nađu u situaciji da trebaju podojiti dijete, znat će da to ondje mogu normalno učiniti, da se ne moraju osjećati neugodno, već se mogu opustiti i na miru i opušteno podojiti svoje dijete. Inače, ne mora to nužno biti kafić, već bilo koja ustanova, čak i kazalište, i uvijek je moguće sklopiti sporazum na godišnjoj razini i na taj način osigurati dojiljama da se osjećaju ugodno - ispričala je prim. mr. sc. Maja Štimac naglašavajući svjesnost o važnosti dojenja, jer nije svakoj majci ugodno podojiti dijete dok je okolina gleda na čudan način.

Imajući u vidu, nastavlja dr. Štimac, da je majčino mlijeko jedini i najbolji način hranjenja dojenčadi, situacija po pitanju dojenja u javnosti trebala bi se svakako promijeniti. Naime, prema novim smjernicama, dijete bi valjalo dojiti do njegove druge godine života, a valja naglasiti i da je majčino mlijeko primjereno trajanju trudnoće. Tako se i nedonoščad bez problema može hraniti majčinim mlijekom. Štoviše, dr. Štimac kaže kako se mlijeko za nedonoščad tretira kao lijek i vrlo je važno da majke djetetu priskrbe bar i nekoliko kapi ove dragocjene tekućine.

Da se o važnosti dojenja sve više govori, pokazuje i to što su četiri savjetnice u pripremi projekta "Osječko-baranjska županija - prijatelj dojenja". Stoga se nada da će zajednica podržati dojenje jer je, ističe dr. Štimac, nužna podrška kako zdravstvenih djelatnika tako i obitelji i okoline. Inače, četiri međunarodno licencirane savjetnice na području Osječko-baranjske županije nastoje u svako vrijeme pružiti majkama kvalitetan savjet u vezi s dojenjem, odnosno podršku u bilo kojem smislu riječi.

- Svaka od nas u svome djelokrugu rada pruža kvalitetu majkama i široku edukaciju. Naime, položile smo međunarodni ispit koji se u cijelome svijetu polaže istoga dana i nakon čega nas je u Hrvatskoj ukupno 29. Čak četiri međunarodno licencirane savjetnice u Osijeku pokazuju da idemo u dobrome smjeru i raduje nas što smo u ime Hrvatske udruge savjetnica za dojenje osmislile projekt promicanja dojenja u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji - zaključuje dr. Štimac.

Naposljetku, restoran Kompa nipošto ne bi trebao ostati jedino javno mjesto koje daje podršku dojiljama. Ako se netko želi pridružiti, može potražiti savjetnice na njihovim radnim mjestima i dogovoriti sklapanje sporazuma te potom dobiti naljepnicu “BrEaST feeding spot”.

Marija Mihelić
U pripremi osječkih savjetnica za dojenje je i projekt “Osječko-baranjska županija - prijatelj dojenja”
prigodna IZLOŽBA
U povodu Majčina dana, savjetnice pripremaju izložbu fotografija majki koje doje. U želji da prikupe fotografije od prije, pozivaju majke da se jave u Savjetovalište za dojenje Osijek osobnim dolaskom ili na broj telefona 091/156-5704 radnim danima od 7.30 do 15.30.
Možda ste propustili...

ZA PROJEKTE JAVNE INFRASTRUKTURE

Urbani razvojni fond HBOR-a u provedbi

BRANKO BAČIĆ MINISTAR GRADITELJSTVA

Gradimo 30 kuća

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz

3

NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela