Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja web stranice Glasa Slavonije

Glas Slavonije novinsko-nakladničko društvo d.d. Osijek


Uvjeti korištenja sadržaja s portal Glasa Slavonije regulirani su ovim Uvjetima korištenja sadržaja. Smatra se da su korisnici u svakom trenutku upoznati s Uvjetima korištenja sadržaja koji su na snazi, te da su ih razumjeli i prihvatili u cijelosti.


Uvjeti korištenja sadržaja

Korištenjem sadržaja web stranice www.glas-slavonije.hr smatra se da su korisnici upoznati s ovim uvjetima i svim rizicima koji nastaju iz korištenja ove web stranice te prihvaćaju koristiti sadržaj ove web stranice isključivo u nekomercijalne svrhe, za osobnu uporabu i na vlastitu odgovornost. Glas Slavonije se ne može se smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem bilo kojeg dijela sadržaja.


Glas Slavonije polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizualne, baze podataka i programerski kod). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela web stranice bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Glasa Slavonije i podložno je tužbi.


Informacije na internet stranici glas-slavonije.hr informativnog su sadržaja i Glas Slavonije zadržava pravo promjene ili ukidanja bilo kojeg sadržaja na portalu bez prethodne najave. Glas Slavonije ne odgovara ni za kakve posljedice prouzrokovane promjenama sadržaja. Glas Slavonije također nije odgovoran za eventualne štete nastale zbog tipografskih pogrešaka.


Internet stranica glas-slavonije.hr sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja poslovnih partnera i oglašivača, sadržaja kreiranih od strane posjetitelja, te linkova na vanjske stranice. Glas Slavonije nema nadzor nad sadržajem vanjskih stranica, te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane uz sadržaj na web stranicama kreiranim od strane trećih osoba.


Poslovni odnos između posjetitelja i oglašivača na ovoj internet stranici isključivo je stvar poslovnog dogovora posjetitelja i oglašivača. Glas Slavonije ne snosi odgovornost ni za kakvu štetu nastalu oglašavanjem na svom portalu, niti za štetu nastalu korištenjem poslovnih oglasa objavljenih na www.glas-slavonije.hr.


Portal Glas Slavonije poštuje privatnost svojih korisnika i posjetitelja portala. Podaci o korisniku neće biti dostupni trećoj strani osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom.


Glas Slavonije može u skladu sa zakonom prikupljati određene podatke o korisnicima dobivene tijekom korištenja portala. Ove podatke Glas Slavonije koristi isključivo radi poboljšanja i unaprijeđenja portala i njegovih sadržaja.


Korisnicima portala strogo je zabranjeno:

- objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske ili međunarodne zakone, sadržaja koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način

- objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima

- lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe

- prikrivanje porijekla sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem portala Glasa Slavonije

- objavljivanje, slanje i razmjenu sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom

- objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, ili putem obmane

- svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme

- prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika


Komentari objavljeni na portalu Glas Slavonije ne odražavaju stav vlasnika i uredništva. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora također ne moraju biti ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi.


Glas Slavonije zadržava pravo izmjene ovih uvjeta korištenja u bilo kojem trenutku te neće biti odgovoran za moguće posljedice proizašle iz takvih promjena. Navedene promjene stupaju na snagu objavljivanjem na ovim internet stranicama.


Kolačići (Cookies)

Glas Slavonije pridržava pravo koristiti kolačiće na svojim web stranicama iz razloga kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo.


Što su kolačići?

Web stranice koriste kolačiće da bi korisnicima ponudila personalizirano iskustvo te za prikupljanje podataka o korištenju web stranice. Mnoge web stranice koriste kolačiće i za pohranu podataka koji osiguravaju dosljednost na čitavoj web stranici. Kolačići mogu poboljšati vaše iskustvo jer omogućuju pamćenje vaših želja i potreba i preskakanje prijave prilikom svakog posjeta web stranici.


Korištenje kolačića na stranicama Glasa Slavonije

Glas Slavonije koristi kolačiće u svrhu vlastitog oglašavanja te proizvoda i usluga koje poslužuje treća osoba, agencija za oglašavanje. Prikazivanje oglasa koje vam dostavlja Glas Slavonije ili agencija za oglašavanje omogućuje se putem kolačića koje Glas Slavonije odnosno treća strana može postaviti u vaš web preglednik kako bi zabilježili vaše ponašanje i omogućili prepoznavanje, ali ne i osobnu identifikaciju korisnika.


Glas Slavonije prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica i pri tom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics. Detaljne informacije treće strane o ovoj usluzi, kao i o mogućnostima korisnika da reguliraju postavke kolačića koji su za to nužni, dostupne su na: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html .


Glas Slavonije omogućava korisnicima dijeljenje sadržaja/objava na društvenim mrežama Facebook i Google+ koje postavljaju korisniku kolačiće.


U svrhu istraživanja posjećenosti internetskih medija Fistnet d.o.o. (DotMetrics) u suradnji s Ipsos d.o.o. prikuplja podatke o posjećenosti web stranica. Više o politikama privatnosti koje DotMetrics koristi u svom radu možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://script.dotmetrics.net/privacy/policy_hr.pdf


Zabrana kolačića

Ovlašteni ste zabraniti primanje kolačića s web stranice Glasa Slavonije tako da u izborniku Alati/Opcije (Tools/Options) u svom pregledniku izaberete tu mogućnost.


U Osijeku, 08. kolovoza 2012. godinePravila prikupljanja osobnih podataka
IZJAVA O PRIVATNOSTI (POVJERLJIVOSTI)

Voditelj / Izvršitelj obrade
Glas Slavonije d.d., Hrvatske Republike 20, Osijek, OIB 87192735882, 031/223100, uprava@glas-slavonije.hr (dalje: Društvo /Glas Slavonije d.d.)

Opće odredbe

Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije (EU) 2016/679 o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka od dana 27. travnja 2016. godine (dalje u tekstu: Uredba) značajno su proširene obveze pravnih osoba koje obrađuju osobne podatke te je definirana zaštita pojedinaca s obzirom na takvu obradu osobnih podataka kao temeljno pravo. Osobne podatke ispitanika prikupljamo sukladno načelima Uredbe i Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018), kojima je svrha zaštite osobnih podataka definirana kao zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka. Prikupljanje i obrada vaših osobnih podataka vrši se u skladu s Uredbom i Zakonom.

Glas Slavonije d.d. vodi računa da su osobni podaci ispitanika s kojima dolazi u doticaj sigurni i zaštićeni u cilju zaštite privatnosti ispitanika. S osobnim podacima ispitanika postupa se s posebnom pažnjom i isti se koriste samo u svrhe radi kojih se prikupljaju i obrađuju, odnosno u opsegu koji je nužan za ostvarivanje prava i obveza ispitanika, obavljanje tražene usluge i drugog ugovornog odnosa. a temeljem zakonite osnove. Prikupljene podatke nećemo učiniti dostupnima neovlaštenim trećim osobama, osim u zakonom propisanu svrhu. Podaci se brišu nakon prestanka svrhe za koju su prikupljeni, prestankom ugovornog odnosa, ili po isteku zakonskih obveza povezanih s čuvanjem osobnih podataka.

Ova Izjava opisuje vrste informacija i podataka koje možemo prikupiti i objašnjava kako upotrebljavamo te podatke i korake koje poduzimamo da bismo ih zaštitili. Također opisuje Vaše izbore koje imate u vezi s prikupljanjem i korištenjem Vaših podataka.

Načela prikupljanja i obrade podataka:

U skladu s Uredbom osobni podaci moraju biti:
zakonito, pošteno i transparentno prikupljani i obrađivani,
prikupljeni u zakonite svrhe te se dalje ne obrađuju na način koji nije u skladu s tim svrhama;
točni i prema potrebi ažurni, uz poduzimanje razumnih mjera radi osiguravanja da se osobni podaci koji nisu točni isprave ili dopune ili izbrišu
čuvani u obliku koji omogućuje identifikaciju ispitanika onoliko dugo koliko je potrebno u svrhe radi kojih se osobni podaci obrađuju;
prikupljeni i obrađivani na način da se primjenom odgovarajućih tehničkih ili organizacijskih mjera osigurava odgovarajuća sigurnost osobnih podataka, uključujući zaštitu od neovlaštene ili nezakonite obrade, slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja.

Prikupljanje i obrada osobnih podatka

Podatke koje prikuplja i obrađuje, Glas Slavonije d.d. obvezan je prikupiti na osnovi zakonske obveze, a Vi ste nam ih kao Kupac/Dobavljač/Komitent/Korisnik usluga/Suradnik dužni pružiti također na osnovi zakonske obveze. Ukoliko odbijete pružiti takve osobne podatke, posljedica za vas može biti nemogućnost ostvarivanja nekog zakonskog prava, sklapanja ugovora i sl.
U tom smislu osobni podaci se prikupljaju i obrađuju ako je:
- obrada nužna radi kako bi se zaštitili ključni interesi ispitanika
- obrada nužna radi izvršavanja ugovora u kojima je ispitanik stranka
- obrada nužna za potrebe legitimnih interesa voditelja obrade ili treće strane
- obrada nužna radi poštivanja pravnih obveza voditelja obrade.
U određenim slučajevima, kada davanje podataka nije nužno za uspostavu ili nastavak poslovnog odnosa, voditelj obrade će tražiti privolu ispitanika za obradu podataka u određene svrhe. Ako se obrada temelji na privoli, ispitanik ju u svakom trenutku može povući, ali to ne utječe na zakonitost obrade prije povlačenja privole.

Posebnu pozornost pridajemo zaštiti djece. Osobni podaci djeteta mlađeg od 16 g. se neće prikupljati i obrađivati bez suglasnosti nositelja roditeljske odgovornosti (lili skrbnika), osim u skladu sa zakonskom obvezama.

Osobni podaci koje je ispitanik dao mogu se dati na uvid ili proslijediti poslovnim partnerima koji su na temelju ugovora u statusu izvršitelja obrade. Naši poslovni partneri u obvezi su poštivati pravila o povjerljivosti u skladu s ugovorima koje s njima sklapamo i u skladu s obvezama i pravnim temeljima koja proizlaze iz Uredbe. Osobni podaci se mogu proslijediti i drugim pravnim subjektima temeljem zakonite osnove kao i tijelima javne vlasti u Republici Hrvatskoj radi ispunjavanja obveza koje proizlaze iz važećih propisa (npr. kod prijava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje radnika). Osobni podaci se uvijek čuvaju tijekom postupka sklapanja ugovora i za vrijeme trajanja ugovora, kao i zbog poštivanja zakonske obveze. U slučaju sudskog postupka ili drugog spora podaci se čuvaju do završetka započetog spora ili postupka.

U marketinške svrhe možemo prikupljati i koristiti vaše osobne podatke na temelju legitimnog interesa ili uz vašu privolu, u cilju dostavljanja obavijesti o proizvodima, uslugama, ponudama koje bi ispitanicima potencijalno mogli biti važni ili zanimljivi. U svakom trenutku možete povući privolu odnosno uložiti prigovor nakon čega će se podaci ispitanika prestati obrađivati u marketinške svrhe.

Razdoblje čuvanja osobnih podataka
Osobne podatke pohranjujemo u rokovima određenim zakonskim propisima o radu i propisima o računovodstvu i našim Pravilnikom zaštite osobnih podataka.

Prava ispitanika
Svaka osoba ima pravo od Glas Slavonije d.d. zahtijevati:
- pravo na pristup podacima i uvid u podatke
- pravo na informiranost o obradi osobnih podataka
- pravo na prenosivost podataka
- pravo na povlačenje privole
- pravo na podnošenje prigovora
- pravo na ispravak i promjenu osobnih podataka u slučaju ako su podaci nepotpuni ili netočni
- pravo na brisanje.

Ako obrađujemo osobne podatke na osnovi vaše privole, imate pravo u svako doba povući takvu privolu. Povlačenje vaše privole na utječe na zakonitost obrade vaših osobnih podataka prije davanja izjave o povlačenju.

Radi dokumentiranog postupanja, zahtjev ispitanika mora biti u pisanom obliku. Zahtjev za uvid, dostavu, ispravak, promjenu, dopunu, ograničenje prikupljanja, prijenos i prigovor na obradu osobnih podataka možete preuzeti u Tajništvu Društva ili ovdje,

Zahtjevi za ostvarivanje prava iz zaštite osobnih podataka podnose se na Glas Slavonije d,d. Hrvatske Republike 20, Osijek poštom ili službeniku za zaštitu osobnih podataka na e-mail: gdpr@glas-slavonije.hr ili osobno u Tajništvu Društva.

Obvezni smo odgovoriti na Vaš zahtjev u roku od 30 dana od postavljanja Zahtjeva, koji rok se može produžiti za dodatnih 60 dana ako postoji opravdani razlog za nemogućnost ispunjenja.

Sigurnost osobnih podataka

Glas Slavonije d.d. poduzima odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi se osigurala zaštita podataka. Ove mjere se posebno odnose na računala (servere i radna računala), mreže, aplikacije koje su uključene u sustav sigurnosti. Poduzimaju se mjere kontrole pristupa sustavima za obradu podataka, unošenja podataka u sustave za obradu podataka, unošenje podataka kroz sustave za prijenos podataka. Ovlašteni radnici koji su upoznati s uvjetima tajnosti podataka su uključeni u obradu istih te su upoznati s činjenicom da se osobni podaci ne smiju koristiti u osobne svrhe ili činiti dostupnima neovlaštenim osobama, bilo pravnim bilo fizičkim.
Osobni podaci prikupljat će se po načelu minimizacije, te će se i pohranjivati na najmanjem mogućem broju mjesta na kojima će biti adekvatno zaštićeni.
Glas Slavonije d.d. osvješćuju svoje radnike o potrebi kontinuirane zaštite privatnosti ispitanika te su svi radnici dužni pridržati se tehničkih i organizacijskih mjera koje se poduzimaju kako bi se osigurala zaštita vaših osobnih podataka od neovlaštenog ili nezakonitog postupanja s njima i od njihovog slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja.


Pravo na pritužbu
Ako smatrate da smo našim postupkom povrijedili vaše prava kao ispitanika, imate pravo podnijeti pritužbu Agenciji za zaštitu osobnih podataka.