





Nakon starih jela ide gastrovodič za turiste
Gastrovodič će biti preveden na engleski, njemački i francuski jezik, a bit će dostupan turistima i građanima u TZ-u Vukovar
VUKOVAR
U vukovarskoj Srednjoj strukovnoj školi “Marko Babić” prije nekoliko godina odlučili su se na kontinuiranu provedbu više projekata kako bi svi učenici, neovisno o zvanju za koje se školuju, dobili što više znanja i spremno dočekali iskorak na tržište rada.
Ove školske godine imaju naizgled dva slična projekta koja provode paralelno, no povezali su ih zajedničkom pričom. Kako nam je rekla ravnateljica Suzana Bingulac Beretin, u školi djeluje učenička zadruga i jedan projekt ide preko nje, a uključili su i kuhare, pri čemu se proizvodi u konačnici prodaju u učeničkoj zadruzi.
- Projekt “Školski špajz” raspisuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih svake godine za izvannastavne aktivnosti. U njega smo uključili zadrugu i ideja je imati vlastite proizvode poput pekmeza od šljiva, pekmeza od jabuka i bundeve, imali smo i tradicionalnu svinjokolju, pa smo dobili suhomesnate proizvode - kobasice, slaninu, čvarke i koljenicu, a na kraju će se raditi i sok od bazge. Konačni proizvod toga projekta bit će katalog proizvoda koje učenička zadruga nudi - navela je.
Prošloga su tjedna imali aktivnost u okviru projekta “Gastrobaština” Ministarstva turizma i sporta. Usmjeren je na podizanje strukovnog obrazovanja u sektorima turizma i ugostiteljstva i u njegovoj realizaciji koriste proizvode koji su njihovih ruku djelo.
- Domaće smo šljive nabavljali iz Poljoprivredne škole u Vinkovcima, povezali smo se i s drugim školama kako bismo osigurali potrebne namirnica za izradu naših proizvoda. Ovoga su puta spravljeni pekmez od šljiva primjenjivali u tradicionalnim jelima, odnosno pripremali su taške, knedle, salenjake, ali i kuhali sarmu... U sljedećoj će aktivnosti pripremati jela s vatre - fiš-paprikaš i čobanac, a nastojat ćemo osigurati i pripremu šarana na rašljama - pojasnila je ravnateljica i dodala kako će u konačnici izdati knjižicu preporuka, svojevrsni vodič o tradicionalnim jelima koja se mogu kušati u Vukovaru.
Odlučili su kako neće navoditi restorane po principu gdje se što može pronaći, nego će to biti zanimljiva priča o gastronomiji. Primjerice, sve počinje domaćom rakijom šljivovicom, slijedi domaća juha, kuhano meso i sos, hladna predjela kao što je slavonska plata za koju su učenici na posljednjoj aktivnosti narezali svoje proizvode. Potom je tu sarma, glavna jela i na kraju slastice.
- Taj projekt provodimo s Udrugom kuhara Vukovarsko-srijemske županije i i Turističkom zajednicom grada Vukovara. Knjižica će biti prevedena na engleski, njemački i francuski jezik i bit će dostupna turistima i građanima u TZ-u Vukovar - pojasnila je Bingulac Beretin.
Kada je riječ o učeničkoj zadruzi, prije tri godine ona je imala samo pet aktivnih članova dok ih je danas oko 40, što je iznimno dobar broj s obzirom na to da ta škola ima 230 učenika. Na rad zadruge nadovezali su brojne aktivnosti i bazirali više projekata, no osnovali su i školski volonterski klub koji također sudjeluje u više projekata.
- Treba istaknuti kako radimo i liniju kozmetike. Posadili smo 400 sadnica lavande, kupili destilator i dehidrator, učenici sami beru lavandu i proizvode tonike za lice, kreme i šampone za kosu. U sljedećem ćemo koraku spojiti te proizvode s našim kozmetičkim salonom koji tu vrstu proizvoda više neće uzimati od dobavljača nego od naše zadruge - naglasila je ravnateljica. n