Osijek, 07. 05. 2025., KC, Koncertna dvorana Franjo Krežma, FOODCOOLTOUR, konferencija o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, konferencija, panel rasprave, Nataša Tramišak; Marijana Petir; David Vlajčić; Gordan Jandroković; Ivan radić; Krunoslav Karalić; Josip Miletić; Dragan KovačevićSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
8.5.2025., 20:41
FOODCOOLTOUR

Hrana je više od osnovne potrebe. Ona je pitanje sigurnosti, zdravlja, održivosti i globalne stabilnosti.

Proizvodnja hrane strateški je važna i dio je nacionalne sigurnosti i globalne stabilnosti

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Grada Osijeka i DD produkcije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Ministarstva zdravstva i Osječko-baranjske županije, odnosno potporu EFSE, Europske komisije, FAO-a i Zagrebačke banke, u Koncertnoj dvorani Franjo Krežma održana je dvodnevna konferencija o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje - Foodcooltour.

Kako je istaknuto, hrana je više od osnovne potrebe. Ona je pitanje sigurnosti, zdravlja, održivosti i globalne stabilnosti.

Rješenja za izazove

U svijetu koji se suočava s geopolitičkim izazovima, klimatskim promjenama i ubrzanim tržišnim trendovima prehrambena industrija postaje ključno područje rasprave. Dvodnevni je skup okupio vodeće međunarodne stručnjake te predstavnike institucija i industrije kako bi u brojnim zanimljivim panel-raspravama zajedno raspravili najvažnije izazove prehrambenog sektora i kreirali konkretna rješenja.

HAPIH - FOODCOOLTOUR - LOGO - 2025.

Pozivu organizatora odazvali su se i visoki državni dužnosnici, a konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, naglasivši kako je proizvodnja hrane sastavni dio nacionalne sigurnosti i strateški resurs koji izravno oblikuje stabilnost i samodostatnost države.

- Hrana je strateški proizvod koji znatno utječe na nacionalnu sigurnost. Živimo u svijetu koji se iznimno brzo mijenja, a za zemlju veličine Hrvatske, koja je na važnom geostrateškom položaju, važno je zaštititi vlastite interese, u koje se ubraja upravo proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost - istaknuo je Jandroković, dodavši kako hrvatska poljoprivreda u nekim segmentima jača jer je odlično iskorišteno članstvo u EU-u. No, nastavio je, postoje i neke grane gdje ima ozbiljnih problema, odnosno izazova, s kojima ćemo se morati još više baviti kako bismo osigurali samodostatnost poljoprivredne proizvodnje. Istaknuo je kako pitanje samodostatnosti postaje još važnije, posebno u svjetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba. I potpredsjednik Vlade te ministar poljoprivrede David Vlajčić složio se kako je sigurnost hrane pitanje javnog zdravlja, društvene otpornosti i nacionalne sigurnosti, naglasivši kako svaki korak u tome lancu mora biti siguran i kontroliran.

- Posebno je važno da domaća proizvodnja počiva na znanstvenim temeljima, modernizaciji tehnologije i jačanju biosigurnosnih mjera. To je jedini održiv put jer upravo je u toj sinergiji dugoročna snaga i otpornost našeg prehrambenog sustava - naglasio je. Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se konferencija održava u Osijeku, koji je na taj način stavljen u središte znanja, inovacija i sigurnosti hrane.

Osijek, 07. 05. 2025., KC, Koncertna dvorana Franjo Krežma, FOODCOOLTOUR, konferencija o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, konferencija, panel rasprave, Ivan RadićSNIMIO BRUNO JOBST

Ivan Radić

BRUNO JOBST

- Mislim da je Osijek prirodno mjesto za održavanje ovakve konferencije, koje mu, kao metropoli Slavonije i Baranje, koje su, pak, žitnica Hrvatske, i pripada - rekao je.

Znanost i inovacije

O važnosti znanstvenih pristupa i inovacija, uz naglasak kako se s pomoću njih treba omogućiti proizvodnja sve većih količina hrane u Slavoniji, Baranji i Hrvatskoj, govorio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Josip Miletić, a predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir, istaknula je kako su, s ciljem zaštite domaće proizvodnje i suzbijanja nelojalne konkurencije te kako bi potrošačima osigurali da jedu kvalitetnije, predložili propisivanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda koji se stavljaju na tržište. Dodala je da to nije moguće napraviti bez stručnjaka i znanstvenika. Obrativši se videoporukom, izvršni direktor Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Bernhard Url, rekao je kako je važnost održivosti prehrambenih sustava, prilagodbe klimatskim promjenama i odgovora na rastuća potrošačka očekivanja danas veća nego ikad prije.

- Zato EFSA blisko surađuje s državama članicama poput Hrvatske na procjeni rizika, znanstvenoj stručnoj podršci i transparentnoj komunikaciji o rizicima - poručio je.

Osijek, 07. 05. 2025., KC, Koncertna dvorana Franjo Krežma, FOODCOOLTOUR, konferencija o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, konferencija, panel rasprave, Krunoslav KaralićSNIMIO BRUNO JOBST

Krunoslav Karalić

BRUNO JOBST

KARALIĆ: NEDOSTAJU KAPITALNA ULAGANJA

V. d. ravnatelja HAPIH-a, Krunoslav Karalić, napomenuo je kako su, uz globalne, važni i nacionalni izazovi, među kojima se ističu nepovoljna struktura poljoprivredne proizvodnje i rascjepkanost zemljišta, s prosječnih samo sedam hektara po gospodarstvu. Mišljenja je kako hrvatskoj poljoprivredi nedostaju kapitalna ulaganja u proizvodnju, preradu i u logističko-distributivne centre.