





/Galerija/ Rođendan uz slovačka jela: Učenici su priredili hlebičke, fazulovu polievku, juhu s parenim knedlama...
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek nizom je aktivnosti u ponedjeljak proslavila Dan škole i 69. rođendan, i to na sebi svojstven način: uz obilje ukusnih specijaliteta, ovaj put slovačke nacionalne kuhinje.
Naime, u ovoj školi prilikom obilježavanja rođendana uvijek nastoje prezentirati tradicijska jela i slastice neke druge nacionalne manjine, pa je tako nakon prošlogodišnjeg rođendana kada su pripremali ukrajinske specijalitete, na red došla i slovačka gastronomija, uz brojne druge sadržaje kojima su učenici demonstrirali što sve u školi uče i rade.
“Svake godine u suradnji s učenicima odaberemo neku novu temu. Dan škole je za sve, a u prvom redu za učenike i nastavnike, tako da slušamo njihove želje, a oni su odlučili da ove godine imamo Dane slovačke kulture i s tim u vezi različite radionice, među kojima je i priprema slovačkih nacionalnih jela koja su poslije kušali naši uzvanici. Drago nam je vidjeti da djeca vole istraživati kuhinje naših nacionalnih manjina, da se u tome pronalaze i poštuju običaje drugih", rekao je ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole, Andrej Kristek, dodavši i kako je u rođendanski posjet stiglo i pjevačko društvo Matice slovačke koje je otpjevalo slovačke narodne pjesme.
Vianu Labak, pripadnicu slovačke nacionalne manjine i učenicu trećeg razreda, smjer turističko-hotelijerski komercijalist, zatekli smo u pripremanju korbačika, tradicionalnog slovačkog sira, koji se najprije kuha, zatim fermentira četiri dana, a potom se razvlači i plete u tradicionalni slovački vez.
“Slovačka je kuhinja vrlo jednostavna, no zahtijeva jako puno truda i rada. Danas smo pripremili dva predjela, četiri glavna jela i tri deserta. Kao predjelo imamo hlebičke, tradicionalne kanapee s raznim dodacima, zatim fazulovu polievku, juhu od graha s mekanim parenim knedlama, a za desert medovnik, tj. medenu tortu", otkrila nam je Viana, koja nakon završetka škole planira upisati fakultet u Opatiji, za što joj je osječka škola, kako je istaknula, jako dobra podloga.
Četvrtu je godinu zaredom održan i Junior Barmen kup "Barmen VirtuOS 2025", natjecanje mladih konobara koji su demonstrirali vještine pripremanja kave i koktela. Ove su godine u natjecanju sudjelovali učenici iz sedam škola, a za nagodinu je plan, kako nam je otkrio ravnatelj Kristek, sve podignuti na još višu razinu i uz pomoć sponzora okupiti učenike iz svih dijelova Hrvatske, čime bi natjecanje poprimilo nacionalni karakter.
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek ima dugu tradiciju u edukaciji učenika. Naime, od 1956. godine obrazuje učenike u sektoru turizma i ugostiteljstva, a kroz povijest djelovala je u Radićevoj ulici do useljenja u novu zgradu na Zelenom polju.