Glas Slavonije
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Osijek, 11. 03. 2025, Ugostiteljska i turistička škola Osijek, Dan Ugosstiteljske i turističke škole.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
11.3.2025., 17:35
Ivan Alilović
UGOSTITELJSKO-TURISTIČKA ŠKOLA

/Galerija/ Rođendan uz slovačka jela: Učenici su priredili hlebičke, fazulovu polievku, juhu s parenim knedlama...

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek nizom je aktivnosti u ponedjeljak proslavila Dan škole i 69. rođendan, i to na sebi svojstven način: uz obilje ukusnih specijaliteta, ovaj put slovačke nacionalne kuhinje.

Naime, u ovoj školi prilikom obilježavanja rođendana uvijek nastoje prezentirati tradicijska jela i slastice neke druge nacionalne manjine, pa je tako nakon prošlogodišnjeg rođendana kada su pripremali ukrajinske specijalitete, na red došla i slovačka gastronomija, uz brojne druge sadržaje kojima su učenici demonstrirali što sve u školi uče i rade.

“Svake godine u suradnji s učenicima odaberemo neku novu temu. Dan škole je za sve, a u prvom redu za učenike i nastavnike, tako da slušamo njihove želje, a oni su odlučili da ove godine imamo Dane slovačke kulture i s tim u vezi različite radionice, među kojima je i priprema slovačkih nacionalnih jela koja su poslije kušali naši uzvanici. Drago nam je vidjeti da djeca vole istraživati kuhinje naših nacionalnih manjina, da se u tome pronalaze i poštuju običaje drugih", rekao je ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole, Andrej Kristek, dodavši i kako je u rođendanski posjet stiglo i pjevačko društvo Matice slovačke koje je otpjevalo slovačke narodne pjesme.

Vianu Labak, pripadnicu slovačke nacionalne manjine i učenicu trećeg razreda, smjer turističko-hotelijerski komercijalist, zatekli smo u pripremanju korbačika, tradicionalnog slovačkog sira, koji se najprije kuha, zatim fermentira četiri dana, a potom se razvlači i plete u tradicionalni slovački vez.

“Slovačka je kuhinja vrlo jednostavna, no zahtijeva jako puno truda i rada. Danas smo pripremili dva predjela, četiri glavna jela i tri deserta. Kao predjelo imamo hlebičke, tradicionalne kanapee s raznim dodacima, zatim fazulovu polievku, juhu od graha s mekanim parenim knedlama, a za desert medovnik, tj. medenu tortu", otkrila nam je Viana, koja nakon završetka škole planira upisati fakultet u Opatiji, za što joj je osječka škola, kako je istaknula, jako dobra podloga.

Četvrtu je godinu zaredom održan i Junior Barmen kup "Barmen VirtuOS 2025", natjecanje mladih konobara koji su demonstrirali vještine pripremanja kave i koktela. Ove su godine u natjecanju sudjelovali učenici iz sedam škola, a za nagodinu je plan, kako nam je otkrio ravnatelj Kristek, sve podignuti na još višu razinu i uz pomoć sponzora okupiti učenike iz svih dijelova Hrvatske, čime bi natjecanje poprimilo nacionalni karakter.

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek ima dugu tradiciju u edukaciji učenika. Naime, od 1956. godine obrazuje učenike u sektoru turizma i ugostiteljstva, a kroz povijest djelovala je u Radićevoj ulici do useljenja u novu zgradu na Zelenom polju. 

#Osijek#Ugostiteljsko-turistička škola#Slovačka Jela
Povezani članci
Razmjena odjeće u Info centru za mlade najava vizual
U INFO CENTRU ZA MLADE
Razmjena odjeće: Osvježite svoju garderobu i razmijenite ono što ne nosite
Osijek, 10. 03. 2025., GISKO, American corner, pokreni se u 5 minuta, predavanje, radionica, Ivana Maltašić - organizatoricaSNIMIO BRUNO JOBST
RADIONICA U GISKO-u
Ivana Maltašić o navikama odgađanja: Pokreni se, čak i kad ti se ne da!
Osijek, 11. 03. 2025, KBC Osjek, Klinika za onkologiju. U povodu Dana glaukoma liječnici s Oftamologije mjerili su očni tlak osoblju i pacijentima Onkologije. Prof. prim. dr. sc. Dubravka Biuk s ekipom s Oftamologije.snimio GOJKO MITIĆ
UZ SVJETSKI DAN GLAUKOMA
Mjerili očni tlak na Onkologiji i u osječkoj gradskoj upravi
×