Sva dobrobit vlakana: Što se događa s tijelom kad svaki dan jedete zobenu kašu
Manjak vlakana postaje zabrinjavajući s godinama, te raste rizik od bolesti
Prehrana ima velik utjecaj na vaše zdravlje, a posebno na srce i živčani sustav, a jedna namirnica korisna je za očuvanje zdravlja srca nakon 60. godine. Prehrana bogata vlaknima preporučuje se kao jedan od temelja za očuvanje zdravlja srca, a namirnica koja u tome pomaže je zobena kaša.
- Povećanje unosa vlakana, posebno topivih vlakana, može na mnogo načina koristiti zdravlju srca - ističe kardiolog, dr. Cheng-Han Chen. Unatoč preporukama od 25 do 30 grama vlakana dnevno, većina ih ljudi ne unosi dovoljno, što ih izlaže riziku od zatvora pa sve do kroničnih bolesti.
Manjak vlakana postaje zabrinjavajući s godinama, kada prirodno raste i rizik od kardiovaskularnih bolesti, pojašnjava dr. Chen. Ako želite poboljšati zdravlje svog srca, kardiolozi ističu da zobena kaša može biti od velike pomoći.
- Zobena kaša idealan je izbor za hranu bogatu vlaknima - tvrdi dr. Chen, koji ističe da je zob izvor vlakana koji se lako kuha, lako jede i nježan je za probavu.
Samo jedna šalica kuhane zobene kaše osigurava gotovo osam grama vlakana, što je velik korak prema preporučenom dnevnom unosu. Vlakna pomažu u kontroli krvnog tlaka, a nekontrolisan krvni tlak oštećuje krvne žile i povećava vjerojatnost zatajenja srca. Dr. Chen ističe da dovoljan unos vlakana pomaže i u regulaciji tjelesne težine te kontroli šećera u krvi, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Stabilan nivo šećera u krvi ključan je za prevenciju dijabetesa tipa 2, stanja koje udvostručuje rizik od razvoja srčanih bolesti.
Vlakna se dijele u dvije glavne grupe. Prvu čine topiva vlakna, kakva se nalaze u zobi, grašku, jabukama i agrumima, u crijevima stvaraju želatinoznu tvar. Posebno su poznata po sposobnosti snižavanja kolesterola i smanjenja rizika od srčanih bolesti.
Netopiva vlakna ne otapaju se u vodi, a nalaze se u namirnicama poput pšeničnih mekinja, povrća i cjelovitih žitarica. Njihova glavna uloga je poticanje bržeg prolaska hrane kroz probavni sustav.
Najjednostavniji način jest uvrstiti zobenu kašu u doručak. Ipak, dr. Behuria savjetuje da je kombinirate s drugim namirnicama za maksimalno djelovanje.
- Kad jedete zob, kombinujte je s izvorom proteina i zdravih masti, poput orašastih plodova, sjemenki ili jogurta, kako biste pomogli u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi - tvrdi ona.
Takav obrok pružit će i duži osjećaj sitosti, a dr. Chen ističe da se unos vlakana može dodatno povećati dodavanjem bobičastog voća ili jabuka. Iako je zobena kaša pogodan izbor, bitno je da ne bude jedini izvor vlakana u prehrani.
- Bitno je unositi vlakna iz raznih izvora, idealno kao cjelovite neprerađene namirnice ili minimalno prerađene namirnice - ističe dr. Chen.