
Čaj može ukloniti i opasne zagađivače iz vode u kućanstvu
Uz brojne benefite čaja koje ističu liječnici, a potvrđuju istraživanja, nova studija otkrila je još jedan - naime, vaš omiljeni čaj može ukloniti opasne zagađivače iz vode.
Ljudi piju čaj ujutro uz doručak, između obroka za popodnevnu dozu kofeina i za opuštanje prije spavanja. Većina istraživanja o čaju fokusirana je na efekte kofeina, nutritivnu vrijednost čaja ili njegovo uspoređivanje s kavom, ali sad znanstvenici kažu da stimulativni napitak može pružiti iznenađujuću zdravstvenu korist: vaša jutarnja šalica čaja mogla bi ukloniti opasne zagađivače iz vode u vašem kućanstvu. Nova studija, objavljena u ACS Food Science & Technology, otkrila je da listovi čaja prirodno adsorbiraju teške metale, filtrirajući štetne zagađivače iz vode poput olova, kadmija ili arsena. Metali postaju zarobljeni na površini listova čaja i mogu se ukloniti jednostavnim filtriranjem listova ili bacanjem vrećice čaja.
- Iz vode uzimate metale s čajem, ali ne konzumirate lišće čaja nakon toga, zbog čega djeluje - rekao je Benjamin Shindel, vodeći autor studije.
Kako listovi čaja oslobađaju aromatične kemikalije u vodi, stvarajući ukusan napitak, jednako su efikasni u hvatanju metala iz vode, dodao je. Shindelova studija dodaje se malom broju istraživanja koja pokazuju da čaj adsorbira metale. Studija objavljena u studenome također je otkrila da listovi čaja uklanjaju teške metale iz vode.
Ovo istraživanje naglašava vrijednost čaja i "njegov potencijal kao sigurne i učinkovite metode za ublažavanje štetnih tvari".
U novoj studiji istraživači su eksperimentirali s različitim čajevima, metodama spremanja i vremenima namakanja te su ispitali razliku između listova čaja i čaja u vrećicama.
Na primjer, otkrili su da je pri namakanju čaja u prosječnoj šalici pet minuta došlo do smanjenja koncentracije olova za 15 posto - i taj je trend bio dosljedan u svim šalicama, bez obzira jesu li koncentracije olova bile više ili niže. Namakanje čaja preko noći, uobičajena metoda za spremanje ledenog čaja, omogućava bolje pročišćavanje vode od namakanja nekoliko minuta. Međutim, čak i nekoliko minuta može rezultirati umjerenim uklanjanjem metala, rekao je Shindel.
Istraživači su također ispitivali različite vrste čaja kako bi utvrdili pružaju li bilo kakvu dodatnu korist. Testirani su crni i zeleni čaj u vrećicama, kao i cijeli listovi čaja, uključujući zeleni, oolong, bijeli i crni čaj. Biljni čajevi su također testirani na njihovu sposobnost da se metali zalijepe za površinu listova.
Većina čajeva, uključujući i biljne čajeve, djelovali su slično - osim cvjetova kamilice, koji su slabo adsorbirali metale. Studija je pokazala da mljeveni listovi čaja djeluju najbolje u usporedbi s cijelim listovima, jer mljevenje listova stvara dodatnu površinu za privlačenje zagađivača.
Bitna je i vrsta vrećice čaja. Vrećice čaja od celuloze, biorazgradivog i organskog materijala dobivenog od drveća, bile su vrlo efikasne u uklanjanju metala iz vode. Najlonske vrećice čaja, koje mogu osloboditi milijarde mikroplastike, nisu pokazale dobre rezultate u studiji.