
Proljeće na tanjuru uz svježe povrće lagane proteine
Energetska zdjela
Sastojci za 4 osobe: 125 g riže, 4 jaja, 300 g šparoga, očišćenih, nasjeckanih i kuhanih na pari, 1 zreli avokado, oguljen, bez koštice i nasjeckan, 60 g feta sira, sitno izmrvljena
Pesto od kopra: 175 g svježeg peršina, 60 g svježeg kopra, 45 g sitno nasjeckanih oraha, 1 žličica sitno naribane korice limuna, 3 žlice limunovog soka, 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan, pola žličice soli, četvrtina žličice svježe mljevenog papra i 60 ml maslinovog ulja
Priprema: Za pesto od kopra u sjeckalici izmiksajte sve osim ulja, da se sjedini. Dok je sjeckalica uključena, polako dodajte maslinovo ulje dok smjesa ne postane gotovo glatka. Skuhajte rižu. U međuvremenu, napunite lonac vodom do visine od otprilike 8 cm i zagrijte dok ne dosegne lagano vrenje. Razbijte jedno hladno jaje u malu posudu ili tanjur, držeći posudu tik iznad vode, nježno ispustite jaje u vodu. Ponovite postupak s preostalim jajima. Kuhajte u lagano vrućoj vodi dok se bjelanjak ne stegne, a žumanjak ne skuha prema želji, otprilike od 3 do 5 minuta. Izvadite jaja rupičastom žlicom i dobro ocijedite na papirnatom ručniku. Pomiješajte rižu s polovinom pesta. Ravnomjerno rasporedite u 4 zdjelice. Na vrh dodajte šparoge, avokado i izmrvljeni feta sir, zatim lagano prelijte dodatnim pestom. Na kraju stavite poširano jaje na vrh.
Proljetne tortilje
Sastojci za 2 osobe: 2 tortilje od integralnog brašna, 3 jaja, četvrtina žličice soli i papra, prstohvat čili praha, 1 žlica maslinovog ulja, 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan, 30 g sitno nasjeckane crvene paprike, 15 g sitno nasjeckanog luka, 500 g svježeg baby špinata, 60 g feta sira, izmrvljena
Priprema: Umutite zajedno jaja, sol, papar i čili prah te ostavite sa strane. U tavi zagrijte polovinu ulja na srednje jakoj vatri, pa pirjajte češnjak, crvenu papriku i luk 2 minute. Dodajte špinat i pirjajte još 1, 2 minute dok ne uvene. Dodajte preostalo ulje u tavu i ulijte smjesu s jajima. Kuhajte od 3 do 4 minute dok se jaja ne počnu stezati uz rubove. Okrenite omlet i pecite dok se potpuno ne stisne. Podijelite omlet na pola. Svaku polovinu omleta i polovinu feta sira zamotajte u tortilju.
Mini quiche od špinata
Sastojci: 2 kore lisnatog tijesta, 50 g mladog špinata, 45 g naribanog topljivog sira (gauda, edamer...), 25 g ribanog tvrdog sira, 50 g feta sira, izmrvljenog, 4 jaja, 65 ml mlijeka, pola glavice luka, srednje veličine, četvrtina žličice soli, prstohvat svježe mljevenog papra.
Priprema: Stavite grijati pećnicu na 200 stupnjeva s uključenim ventilatorom ili na 220 stupnjeva ako ne koristite ventilator. Ako koristite smrznuto lisnato tijesto, izvadite ga iz zamrzivača i ostavite da se malo odmrzne. Sitno nasjeckajte luk i popržite ga na malo ulja dok ne postane proziran. Pripazite da luk ne zagori. Ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomiješajte mlijeko, jaja, ohlađeni prženi luk. Dodajte malo soli i papra. Lagano namastite 2 kalupa za muffine. Koristeći okrugli kalup za kolačiće promjera 12 cm, izrežite krugove tijesta i nježno ih oblikujte u kalupima za muffine. Podijelite špinat, razmrvljenu fetu, sir za topljenje i ribani tvrdi sir između pripremljenih košarica od tijesta i lagano prelijte smjesom jaja i mlijeka. Stavite kalupe u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 18 minuta, ili dok nadjev ne postane zlatno-smeđe boje. Ostavite mini quicheve u kalupima 5 minuta da se malo ohlade, a zatim ih premjestite na rešetku kako bi se potpuno ohladili.