Brusnica je niskokalorična, zdrava i vrlo bogata vlaknima
Svakodnevna konzumacija šalice brusnica poboljšava pamćenje i usporava razvoj demencije
Brusnica je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E te minerali kalcij, kalij, magnezij i željezo. Bogata je antioksidansima i fitokemikalijama, kojima duguje snažna ljekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protuupalni i diuretski učinak.
U svim oblicima
Niskokalorični sok od brusnice i nezaslađene suhe brusnice mogli bi pomoći osobama koje boluju od dijabetesa tip 2. Povoljan utjecaj na zdravlje imaju svi oblici u kojima se konzumiraju brusnice – svježa i suha brusnica, sok od brusnice, čaj od brusnice. S obzirom na složenost i raznolikost spojeva u bobičastom voću i na to da su u interakciji jedni s drugima, tek smo zagrebali po površini kada je riječ o prepoznavanju potencijalne moći brusnice. Svakodnevna konzumacija šalice brusnica može poboljšati pamćenje, usporiti razvoj demencije i smanjiti vrijednosti "lošeg" kolesterola.
Veći udio flavonoida u prehrani povezan je sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije. Otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate tim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Svakodnevna konzumacija brusnica može poboljšati zdravlje krvnih žila i djelomično pridonijeti poboljšanju moždane perfuzije i spoznajnih procesa. Svježi plodovi izvrstan su izvor mnogih nutrijenata jer zadržavaju sva svoja svojstva, te se tako, uz sušene brusnice, često koriste u redovitoj prehrani, kao voćni obrok ili kao izvrstan dodatak slasticama i raznim jelima.
Zapostavljena
Dobrobiti brusnice bile su poznate već i Indijancima, koji su je upotrebljavali za probleme s mjehurom i bubrezima, pa se tako smatra dijelom narodne medicine već stoljećima. No unatoč tome što se od davnina smatra dragocjenom namirnicom, u današnjim jelovnicima često je nepravedno zanemarena u korist ostalog bobičastog voća (borovnica, malina, jagoda itd.), što je prava šteta, s obzirom na koristi koje nam nudi. Visoka razina antioksidansa i različitih fitonutrijenata, na čelu s pigmentima proantocijanidina i antocijanina, brusnici, osim što daju lijepu crvenu boju, daju i antioksidativna, protuupalna i antibakterijska svojstva. Nizak sadržaj šećera, pa time i niski glikemijski indeks koji ju krasi, samo je dodatni benefit koji brusnicu drži na tronu namirnica povoljnih za dobru formu i općenito zdrav način života.