
Ilustracija
Istarski bijeli tartuf na tržištu se mjeri na grame, poput zlata
Istarski bijeli tartuf najskuplja je podzemna gljiva na svijetu, koja se traži uz pomoć posebno dresiranih pasa
Istarski bijeli tartuf Tuber magnatum Pico najskuplja je podzemna gljiva na svijetu koja se mjeri na grame, poput zlata, i traži uz pomoć posebno dresiranih pasa istančanog njuha. Nakon sunca i mora upravo je enogastronomija drugi motiv dolaska u Istru, a najprepoznatljiviji brend je istarski bijeli tartuf. Stoga njegovu sezonu, koja traje od početka rujna do kraja prosinca, s nestrpljenjem očekuje i ugostiteljski i turistički sektor. "Početak sezone bijelog tartufa simbolički obilježavamo od 2018., sve otkako je pomaknut petnaest dana prije i započinje 1. rujna. Namjera je skrenuti pozornost na značenje Motovunske šume, najpoznatijeg staništa istarskog bijelog tartufa, ali i educirati tartufare da u šumu ne ulaze prije", kazao je predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica.
Travanj, svibanj i kolovoz jedini su mjeseci u kojima tartufarenje nije dopušteno. Tartufi se skupljaju samo uz pomoć najviše dva psa, kopa se samo na mjestu nanjušivanja, kopa se lopaticom čije sječivo nije duže od 15 i šire od 8 centimetara.”Bilo je previše kiše tijekom svibnja i lipnja, a nakon toga su uslijedila dva izrazito duga toplinska vala s visokim temperaturama. Ne očekujemo stoga dobru sezonu istarskog bijelog tartufa, a ako bude i prosječna, bit ćemo jako zadovoljni”, kazao je Muzica. Početak sezone tartufa obilježava i Buzet, jedini hrvatski grad tartufa, drugog rujanskog vikenda, pripremom megafritade, od 2024 jaja i desetak kilograma bijelih tartufa u divovskoj, tonu i pol teškoj tavi.