Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Ljubav
Datum objave: 5. siječnja, 2024.
Što je to ljubav? Tko bi to znao... Neki bi rado rekli da se ljubav sastoji od toga da čovjek jednostavno slijedi svoje srce, odnosno da ide za osjećajem. Ne baš. Evo, kako čovjek zrije i stari, mijenja se ono što mu je važno, itekako se mijenjaju i osjećaji i prioriteti.

Uz dužno poštovanje, rekao bih da je definicija ljubavi puno prizemnija. To uče već djeca u vrtiću. Evo. Tete djeci objašnjavaju kako ona mogu voljeti svoju mamu: tako da pospreme svoje igračke, tako da pomognu u raspremanju stola, tako da pomognu mami oko malog brace. Istinska ljubav traži sreću drugoga, istinska se ljubav iskazuje djelima. Tako i Ivan, apostol koji najviše piše o ljubavi, posve prizemljeno govori o ljubavi prema Bogu. Veli: “Ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške.” I onda, da ne bismo ostali samo u nekim “pobožnim” oblacima, kaže Ivan: “Tko god ljubi roditelja, ljubi i rođenoga”, to jest, onaj tko misli da ljubi Boga “roditelja”, taj treba ljubiti i “rođenoga”, odnosno čovjeka. Tako se ona zapovijed – da Boga treba voljeti iznad svega, a bližnjega kao samoga sebe – ostvaruje u djelima.

Za Bibliju je jasno: konkretno iskazujemo ljubav prema Bogu i čovjeku tako da vršimo Božje zapovijedi koje – podsjeća Ivan – uopće nisu teške. Onome tko ljubi nije teško pomoći bližnjemu. Onome tko ljubi domovinu, nije bilo teško dati za nju i život i zdravlje. Onome tko ljubi svoje dijete, ništa nije teško što bi bilo za dobrobit njegova djeteta. Kad malo bolje pogledamo, uopće nije teško činiti dobro: nije teško praštati (samo ako čovjek to stvarno hoće), nije teško činiti dobro onima koji zaslužuju i koji to ne zaslužuju. Zapravo nije teško “potrošiti” svoj život za neku plemenitu stvar. I to ne samo zbog vjere u vječnu nagradu. Onaj tko čini dobro unatoč svim nevoljama, osjeća duboko u sebi mir. Mi itekako imamo u sebi snage činiti dobro i iskazivati ljubav prema bližnjima. Nasuprot tomu, onaj tko uporno čini zlo svome bližnjemu, duboko u sebi nosi nemir, jer jednostavno nije normalo imati takve osjećaje. Upravo zato mudri biblijski pisac veli: “Koji tvoj zakon ljube, velik mir uživaju.” Blaženi koji to svim srcem vjeruju.
Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga