Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Marin Seleš: Pokrećemo prvu cjelogodišnju školu programiranja za osnovce
Datum objave: 19. kolovoza, 2023.

Kroz studij informatologije na FFOS-u razvija afinitete prema organizaciji događaja, grafičkom dizajnu, kreativnom pisanju i PR-u. Afiniteti su prerasli u iskustvo vidljivo u brojnim urbanim projektima u kojima je sudjelovao stvarajući neke nove prepoznatljive "vizure" grada. U proljeće 2022. obranio je doktorsku disertaciju i stekao zvanje doktora znanosti, a nedavnim reizborom za ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta u Osijeku dobiva priliku nastaviti raditi na njegovu razvoju i poticanju cjeloživotnog učenja među sugrađanima. Marin Seleš otkriva više o dosadašnjim projektima i atraktivnim planovima za novi mandat.Pouzdani partner


Rezultati vašeg prvog mandata i više su nego vidljivi. U kakvom ste stanju preuzeli Učilište, što su bili prvi izazovi i prepreke s kojima ste se susreli?

- Učilište je svojedobno bila vodeća ustanova za obrazovanje odraslih u gradu, s posebnim naglaskom na uspješnoj i poznatoj Školi stranih jezika. S pojavom drugih pučkih otvorenih učilišta povećala se konkurencija i, umjesto da se iskoristi pole position, nekako je počelo razdoblje stagnacije. No dobar i vrijedan tim koji me dočekao pokazao je potencijal i iskorištavamo ga maksimalno s ciljem daljnjeg rasta.


Važna vam je i vidljivost Učilišta, aplicirate na brojne projekte i ostvarujete suradnje.

- Vidljivost je ključna ako želite da vas polaznici prepoznaju kao pouzdanog partnera u odabranim procesima učenja, razvijanja i napredovanja. Ako radite nešto dobro, što ujedno mnogima može biti i korisno, o tome morate pisati, govoriti i predstaviti ono što nudite. Stvaranjem dobre slike u javnosti, a koja je potkrijepljena kvalitetnom uslugom i proizvodom, možete privući one koji žele, ali i one koji nisu znali da žele naučiti nešto novo.

Koji su od vaših projekata najznačajniji za zajednicu i zbog čega?

- Kroz EU projekte LifeLab i Inklutour, gdje smo bili nositelji, te Pronađena NEET, gdje smo bili partneri, uspjeli smo privući više od pet milijuna kuna nepovratnih sredstava namijenjenih podizanju kvalitete života ranjivih skupina, socijalno ugroženih i osoba s invaliditetom. Mahom su to pozivi iz Europskog socijalnog fonda, koji zahtijevaju detaljno, precizno, smisleno raspisivanje projekta, kao i poslije provođenje. Spomenute projekte smatram najvrjednijim aktivnostima koje Učilište kao ustanova kojoj je Grad Osijek osnivač može i mora provoditi. Tim oblikom angažmana, uz stalnu podršku osnivača, vraćamo zajednici uloženo. Briga za marginalizirane i ostale koji trebaju određeni oblik naše pomoći i podrške prioritetna je vodilja u radu Učilišta, nešto što posebno potičem, a ujedno sam i vrlo ponosan što smo na tom polju postigli uspjeh. Uz EU projekte, razvoj Škole stranih jezika, educiranje osoba u sustavu s ciljem povećanja njegove efikasnosti te razvijanje i provođenje programa osposobljavanja koji polaznicima omogućuju zaposlenje ili napredovanje također su važni zadatci i poslovi koje Učilište provodi.

Nedavno ste izabrani na novi četverogodišnji mandat. Koji su vam glavni motivi i što planirate ostvariti u novom mandatu?

- Prvenstveno, sviđa mi se posao koji radim i prilike koje nudi da konkretno sudjelujemo u mijenjanju okoline, društva i grada nabolje. Mladi tim predvođen gradonačelnikom Ivanom Radićem dijeli jednake ciljeve, te je funkcioniranje u tom okruženju stimulirajuće, pa sam želio nastaviti započeto. Svatko od nas tko je u mogućnosti mora dati doprinos koji će biti na korist svima, a, prema do sada viđenom, slobodno mogu reći da su se svi u timu "bacili na glavu", te svoj posao obavljaju predano, odgovorno i uspješno. Mandat koji dolazi želim obilježiti novim uspješnim projektima, financijski Učilište učiniti što stabilnijim i neovisnijim te, uz prethodno opisane aktivnosti, razviti snažnu suradnju s osječkom IT scenom. Osijek je uvijek bio industrijski grad, a nove, zelene i održive industrije poput IT i drugih sastavnica kreativnih i kulturnih industrija gradu mogu vratiti titulu industrijskog središta. Stoga, cilj je da i Učilište aktivno i kvalitetno provodi svoju ulogu na tom putu. Da ne budem previše općenit, mogu najaviti suradnje koje su u visokoj fazi pregovora, poput one s OSC-om i s nekim fakultetima gdje razvijamo programe formalnog i neformalnog obrazovanja namijenjene svim dobima. Pokrećemo prvu cjelogodišnju školu programiranja za osnovce, provođenje certificiranih edukacija te razvijanje vlastitih programa u području projektnog upravljanja i HR-a namijenjenog tvrtkama i pojedincima iz IT svijeta.

Koliko su važnosti cjeloživotnog obrazovanja svjesni naši sugrađani?

- Cjeloživotno obrazovanje pokreće društveni, gospodarski i drugi razvoj. Neprestano ulaganje u svoje znanje i vještine čini pojedinca kompetentnijim, konkurentnijim, te time i zadovoljnijim, što se odražava na poboljšanje kvalitete života. Nama je, u odnosu prema bogatijim društvima, ta ideja još donekle apstraktna. No vidljivi su pomaci i ljudi prihvaćaju da jednom završen stupanj obrazovanja ne mora biti kraj, te da se cijelog života možemo poticati da naučimo nešto novo i korisno. U procesu poticanja svakako bih pohvalio vaučere za obrazovanje koje izdaje HZZ, to je sjajna i višestruko korisna stvar.

S obzirom na investicije i poslovne procese u Osijeku, može li uloga Učilišta u obliku edukacija u budućnosti biti značajnija?

- Spremni smo odgovoriti na izazove i biti sidekick svakom dobrom projektu u kojem je potrebno osposobiti, naučiti ili prekvalificirati ljude. Mnogo je programa proizišlo iz komunikacije s poduzetnicima, investitorima i sličnim dionicima na sceni koji su iznijeli svoje potrebe za kadrom koji treba posjedovati određena znanja i vještine, a Učilište im je takve edukacije omogućilo.

Gdje vidite najveće potencijale razvoja grada, što je prema vašem mišljenju ključ znatnijeg napretka?

- Uz spomenuti IT, smatram da je potencijal u povoljnim i privlačnim uvjetima za investitore koji je osigurala gradska uprava, geografska pozicija, mogućnost gradnje i širenja, pametni, inovativni i radišni ljudi, ritam grada, koji živi 365 dana godišnje. Također, imamo i vrijedan turistički potencijal koji moramo još više razviti.

Zašto Osijek?


Vaši prijatelji i oni koji prate vaš rad znaju i da ste veliki lokalpatriot. Izdvojite deset ključnih razloga kojima biste nekoga nagovorili da se preseli u Osijek.

- Grad Osijek je: siguran, dobro povezan, prijateljski raspoložen, funkcionalan, pristupačan, pun mogućnosti, s pregršt potencijala, ugodan, tolerantan, dovoljno dinamičan i, kao 11., ima NK Osijek.

U GISKO-u ste radili deset godina, što su nedostatci, a što prednosti Knjižnice? Sada imate iskustvo upravljanja, kako biste riješili nedostatke?

- Kada gledaš stvari sa strane, uvijek misliš da bi ti ovako ili onako, ali kad dođeš u poziciju da nešto mijenjaš, vidiš da nije baš tako kako si zamislio da to ide. GISKO je središnja informacijska ustanova grada i regije. U skladu s tom činjenicom treba biti i stav i nastup u javnosti. Nužno je tražiti rješenje za novu zgradu, koje će se, vjerujem, uskoro pronaći, što bi pokrenulo val drugih pozitivnih promjena. Također, treba imati na umu da su korisnici najvažniji, te da kvaliteta usluge prema njima mora biti što bolja, čime se zadržavaju postojeći, ali i privlače novi članovi.

Na kraju, kao kolega knjižničar, razveselite naše čitatelje s nekoliko literarnih preporuka.

- GISKO ima uistinu impresivnu i konstantno ažuriranu zbirku stripova i time bih svakako započeo. Preporučio bih odličan triler Dijete 44, a od publicistike Šesto izumiranje autorice Elizabeth Kolbert i Točku preokreta Malcoma Gladwella.