Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Danas nam malo za sriću triba...
Datum objave: 29. studenog, 2023.
Prošla su socijalistička vremena, kada su za doručak u mnogim hotelima servirali tri kriške parizera Carnex, maslac, marmeladicu ili margarin, čaj, kavu Divka i jogurt u šalici, a voće je bilo bingo. Nije bilo švedskog stola, svoju je porciju hotelski gost dobio u tanjuru Inker iz Zaprešića i to je bilo to. Hoteli su bili uredni, znali smo da je posteljina mijenjana za svakog gosta. Sada za doručak očekujemo puno više.

Sendvič-dva


Ako umjesto Nutelle serviraju čokoladni namaz bez imena, odmah nam se hotel neće svidjeti. Da i ne govorim ako nema omleta, finog narančina soka, raznih voćnih jogurta i pahuljica, voćki iz svih krajeva svijeta, a u skupljim hotelima – pjenušca Tomac Millennium Brut za kraj (npr. hotel Esplanade). Onda mora biti vegetarijanske ponude, bezglutenske, halal, košer... Razlog je to da mnogi hoteli doručak posebno naplaćuju, pa nije uključen u cijenu noćenja, i često se pitam gdje im je računica. Ujedno, kada sam bio posljednji gost na doručku, vidio sam da puno hrane ostaje, pa je onda pakiraju u posude i skladište za sutra. Poneki smjeli gosti, posebice oni koji nakon doručka odlaze u rodni kraj ili nastavljaju putovanje, znaju skrivećki napraviti sendvič, a mnogima je neugodno jer smatraju da to nije lijepo. Ne treba se sramiti, sendvič-dva uvijek se može napraviti jer je doručak plaćen, a, s druge strane, mnogi doručak, iako ga plate - gotovo i ne jedu. Priznali to ili ne, konobari i kuhari nekada su bili puno školovaniji. U toj se struci znao red i nije bilo moguće da svršeni zidar poslužuje u kafiću ili da kobasičar pravi koktele. Naravno da nikoga ne vrijeđam, ali došlo je do nevjerojatnog pomaka, da nedostaje školovanih stručnjaka u mnogim zanimanjima. Nedostaje i samokritike. Ne daj Bože da nešto krivo o restoranu prokomentirate na društvenim mrežama. Odmah vam stižu uvrede u inbox, od vlasnika ili djelatnika restorana (što se meni nedavno dogodilo s jednim restoranom u Osijeku). Svi su osjetljivi na iskrenost i najviše vole voštane goste, koji šute i trpe, iako u restorane u kojima su loše posluženi više nikada neće kročiti. Ja tvrdim baš suprotno - slobodno izrazite svoje mišljenje i ako ste nešto loše pojeli ili ste loše posluženi, samo to napišite na internetu. Samo tako ćemo promijeniti stav i dočekati kvalitetniju uslugu i više poštovanja za novac koji ostavljamo u hotelima i restoranima!

Nije da ga hvalim, ali hotel imena Osijek doista ima šarolik doručak, čak, mislim, najbolji u Slavoniji i Baranji, i doista im je bitna kvaliteta. Ne postoje tamo najjeftiniji namazi ili namirnice, nego oni ukusni, a o riječ je o standardu kakvog se drže mnogi poznatiji hoteli diljem svijeta. I u zagrebačkom Hiltonu Doubletree - doručak je prava bajka, a slijede ga i drugi luksuzni hoteli, poput Sheratona ili Westina.

Cijeđeni sok


Teško je zadovoljiti gosta, osobno, ako hotel nudi svježe cijeđeni sok od naranče, znam da sam na pravom mjestu! Takve hotele mogu pronaći u Europi (npr. Shangri-La Paris), ali većinom su u Aziji i Južnoj Americi. Gosti su danas puno zahtjevniji jer za svoj novac traže puno više, a ne daj-šta-daš. Činjenica je da je doručak mnogima glavni dnevni obrok, pa nekoliko sati guštanja u hrani nekima dođe kao reinkarnacija, a nekima kao meditacija. I ne samo doručak. Sada gost od hotela očekuje puno više od doručka. Tako se mora imati fitness-sala, a po mogućnosti i bazen, džakuzi i sauna. To poskupljuje noćenje, ali uvijek radije biram takve hotele, a u Aziji su itekako dostupni za nekoliko desetaka dolara (Bali, na primjer, u kojem za pedesetak dolara imate i privatni bazen na terasi). Članu hotelskih programa vjernosti sve je to primamljivije i jednostavnije, pa razmislite o uključivanju u neki od njih (npr. Accor ili HHonors). Predsjednički apartman zagrebačkog hotela Westin ima svoj džakuzi i saunu i nekoliko sam ga puta isprobao, te toplo preporučujem onim hedonistima, pa i novopečenim bračnim parovima, koji žele zagrebački vikend iz snova. Kada tako nešto imate u apartmanu, dođe vam da i ne izlazite u grad. Kad sam doista umoran od ljudi i puta, nekoliko se dana zatvorim u takav apartman i ne izlazim, a pritom uživam u tetošenju i piću dobrodošlice, obično nekoj boci finog vina koju s recepcije rado besplatno pošalju - ali i u odličnoj hrani koju pripremaju vrhunski kuhari. I kad zbrojim svoje današnje fantazije, malo nam za sriću triba!