Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
I krema za sunčanje “mora da klizi”…
Datum objave: 23. kolovoza, 2023.

Dok kolovoz zatvara svoja okna, sunčam se uz bazen u Kairu. Oko mene šušur, zgodni narod svih rasa i vjera, melodija vode i puno sunca. Baš za dušu, rekli bismo, a i presretan sam što se oko mene ne prodaju kuhani kukuruzi, hot-dogovi s jeftinim kobasicama, nema euroeuforije, kuglica sladoleda, ranojutarnjeg postavljanja ručnika, jer ležaljke ima za svakog, a i konobari vas ne gledaju mrko.Punjeni golub


Vole vas i mačke, svagdje se stvore te dosadnice, protežu i vire. Kakofonija jezika, zapravo svega, puno finog vremena koje brzo prolazi… A kada dođe vrijeme ručka, bazen postaje pust i tada je još ljepše. Volim na hotelski ručak odlaziti pola sata prije kraja gozbe, čemu žurba, bolje se još malo brčkati i čitati hrvatske tiskovine online. Prve na ručak odlaze sportske momčadi, pa se puno brsti uz nepotrebni stres oko čekanja pred štandom na kojem se peče govedina. Već sam davno pisao da je Egipat odlična turistička destinacija, a osim što se morate čuvati raznih želučanih problema jer su viroze česte, morate znati pametno s novcem. Uber je više nego prihvatljiv, za jedan euro vozite se pet kilometara, fina pizza s tunjevinom može se pojesti za tri eura, 2,5 litara Pepsija stoji pet kuna, a i sve drugo je jeftino, šišanje i brijanje npr., ako se ne bojite pravog žileta. Ako volite ekshibicije na tanjuru, punjeni golub je vrhunac specijaliteta koje ne volim.

Kad je riječ o egipatskom labirintu, najveća je fora što je najveći trošak aviokarta, a sve ostalo je, ako se rezervira dovoljno unaprijed, uglavnom bagatelno. Izravno iz Budimpešte do Kaira leti Egyptair, a o cijenama bolje neću, ali Wizzairom se može do poznatih egipatskih ljetovališta uz puno povoljnije uvjete te uz plaćanje dodatne prtljage jer mi je nepojmljivo da netko na ljetovanje od 15 dana ide s malim ruksakom za izviđačke pohode na televizijski odašiljač Kapavac. Ima nas i takvih. Pri dolasku na aerodrom u Kairo treba kupiti i turističku vizu za 25 američkih dolara. Ne trebate imati gotovine, karticu vam terete u dolarima, a naljepnica zauzme cijelu stranicu putovnice. Ako ste pušač, onda je to zemlja za vas jer su cigarete posebno jeftine, a kada ih npr. kupujete u bezdadžbinarnici na izlasku s aerodroma koju ne možete promašiti i da hoćete, to vam upišu u putovnicu (sitno uz pečat). Naime, prilikom ulaska u zemlju možete kupiti najviše dvije šteke. I tako četiri puta godišnje po dvije, a domaći narod samo jednom?! Cigarete su nešto skuplje pri odlasku iz Egipta, ali ne zaboravite da u EU smijete unositi samo jednu šteku, pa se pripazite prilikom dolaska u Zagreb jer tamo doista provjeravaju torbe i višak oduzimaju. Nazočio sam mučnom trenutku kada su putniku iz Emirata oduzeli cigarete.

A kako carinici znaju da dolazite iz zemlje koja ne pripada Europskoj uniji? Pa po oznaci na vašoj predanoj prtljazi. Dobro pogledajte naljepnicu koja, ako putujete iz EU-a, ima zeleni rub, a sve ostale nemaju rub, ili možda crveni. Carinici gledaju prtljagu i obično zaustavljaju one koji dolaze izvan EU-a. Putnike koji doputuju iz SAD-a često pregledaju jer je tamo jeftina tehnika (iPhone mobiteli i računala), pa im naplaćuju PDV, a nekima i kaznu.

Ljeto je počelo


Budite domišljati, pa odbacite pakiranje, individualizirajte uređaje naljepnicama i teško da će vas prokužiti. Ne zaboravite da su hrvatski carinici izuzetno spretni te informatički i tehnički vudreni i lako mogu najsofisticiranijim metodama otkriti da ste nešto kupili u inozemstvu, a niste napunili hrvatski državni proračun. Dok ja svaštaram, ljeto ide. Možda postoje oni koji još nisu okusili čari ovoga ljeta, pa se već sada spremaju na put. Osjećam dužnost predložiti nekoliko mjesta koja bih sada posjetio da nisam u Egiptu. To bi bio Ekvador, u Južnoj Americi, Švicarska ili neki od grčkih otoka. Znam da se naši putnici odmah naježe na Grčku, ali već sam prošli put pisao da nema nikakvog straha. Letovi za sve navedene destinacije nisu preskupi, Ekvador s prekrasnom klimom dolazi za petstotinjak eura, u Švicarsku se može i vlakom, a do Grčke se može povratno i za stotinjak eura i manje. Iako kolovoz odlazi, još nije vrijeme za kraj ljetovanja. Zapravo, za neke – ljeto je tek počelo i krema za sunčanje tijelom "mora da klizi"…