Novosti
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O UKRAJINI

Plenković: Mirovni samit u Švicarskoj je uvertira u mirovni proces
Objavljeno 15. lipnja, 2024.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu kako je dvodnevna Međunarodna mirovna konferencija o Ukrajini u švicarskom Burgenstocku uvertira u mirovni proces te je naglasio kako je u Ukrajini potreban "pravedan mir" koji znači povlačenje ruskih postrojbi i vraćanje okupiranih područja Ukrajini.

"To je naravno prvi korak. Poanta je da se, nažalost nakon dvije godine i četiri mjeseca ruske agresije na Ukrajinu, okupi ovako velik broj zemalja, da se ovo napravi kao jedna uvertira u mirovni proces", kazao je Plenković novinarima u Burgenstocku.

Na samitu, koji se održava u subotu i nedjelju, sudjeluju predstavnici više od 100 zemalja, a razgovara se o temeljnim načelima za okončanje rata u Ukrajini.

Samitu ne prisustvuju Rusija i Kina.

Plenković je istaknuo da se samitom šalje poruka "političke potpore mirovnom procesu" i miru koji "treba biti pravedan mir".

"Pravedan mir znači povlačenje ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, vraćanje privremeno okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Ukrajine. Tu smo da podržimo ideje za mirovne planove i ponudimo svoja iskustva“, poručio je hrvatski premijer.

Plenković je istaknuo kako je Hrvatska "jedna od zemalja koje imaju najviše iskustva u ovim situacijama".

Hrvatska Ukrajini pomaže, naglasio je Plenković, "maksimalno", pri čemu je izdvojio pomoć u razminiranju i prihvaćanju ranjenika uz političku, diplomatsku, ekonomsku, tehničku i vojnu pomoć.

Uoči samita Plenković se sastao s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije.

"Kao vodećoj kandidatkinji EPP-a čestitamo joj na pobjedi na EU izborima, kojem je pridonio i HDZ s osvojenih 6 od 12 mandata!", objavljeno je na Twitter profilu Andreja Plenkovića.

"Naša politička obitelj predvodit će EU i u idućem mandatu, što je važno i za ostvarivanje interesa Hrvatske", dodao je. H

Možda ste propustili...

VLADAJUĆA KOALICIJA: DOGOVOR JOŠ NIJE FINALIZIRAN

DP će dobiti državnog tajnika za imigraciju, HEP pod ingerenciju Primorca

OD HAKERSKOG NAPADA NA REBRU RADILA SAMO DVA OD PET LINEARNIH AKCELERATORA

Oboljeli od raka, osim hitnih, dva tjedna nisu mogli na zračenje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana