Svijet
SUĐENJE U SRBIJI

Predložene tri godine zatvora za napadače na hrvatske državljane
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Tužiteljstvo u Pančevu predložilo je Višem sudu u Pančevu kažnjavanje s tri godina zatvora četiri mladića koja su u travnju po nacionalnoj osnovi vrijeđala i fizički nasrnula na četvero hrvatskih državljana, što je u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenjeno kao korak bliže pravdi, objavio je u petak tjednik Hrvatska riječ.

Četiri su mladića iz banatskog mjesta Omoljica 13. travnja u noći napala hrvatske državljane, vrijeđala ih po nacionalnoj osnovi, prijetila da će ih ubiti te tukla rukama i remenom. U društvu građana Hrvatske bila su i dva državljanina Srbije, koja su također lakše ozlijeđena.

Kako je prenio lokalni portal, okrivljenima se stavlja na teret da su suizvršitelji "kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina". Tužiteljstvo je sudu predložilo da se produži pritvor jednom od napadača kao i da okrivljeni budu osuđeni na kaznu zatvora u trajanja od po tri godine, kao i da plate troškove kaznenog postupka.

DSHV dodaje da bi poštena i brza presuda bila "korak na putu smanjenja međudržavnih napetosti koje je ovaj žalosni napad izazvao, a pokazala bi i redoviti put rješavanja te buduće prevencije sličnih pojava".

Zbog incidenta u travnju reagiralo je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova, koje je zatražilo hitnu i jasnu javnu osudu tog napada, žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih uz djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Srbije te da očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja. Napad na hrvatske državljane osudio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocjenjujući taj izgred nedopustivim i nečim što se ne smije događati u budućnosti. H
Najčitanije iz rubrike