Osijek
SVETKOVINA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Misa uz kapelicu u Psunjskoj u prisutosti brojnih vjernika
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
Svetkovinu Presvetoga Srca Isusova Retfalčani su tradicionalno proslavili uz kapelicu svečaricu retfalačke Župe Uzvišenja Sv. Križa, u Psunjskoj ulici. Nakon procesije djece s cvijećem i molitve krunice održana je svečana pjevana misa koju je predvodio preč. Ivan Jurić, retfalački župnik.

Čašćenje Srca Isusova počelo je 1. lipnja 1936. uz posvetu zavjetne kapelice u Psunjskoj ulici i trajalo je do 1952. godine, kada je komunistički režim zabranio javno održavanje pobožnosti, tek su svijeće ispred kapelice gorjele na svetkovinu, a skupina vjernica molila. Prvo misno slavlje s mnoštvom vjernika uz obnovljenu kapelicu održao je vlč. Helmut Schumacher 1995. godine. Posebnost svetkovanja je dječji duhovni recital, koji je i ove godine napisala Blanka Bagarić Kundakčić, koja je s odgojiteljicom Zdenkom Beker uvježbala nastup, te su Isusa stihovima počastila djeca: Iva Kundakčić, Šimun Kundakčić, Šimun Mikolin, Martina Pašalić, Anja Pašalić, Petra Cembauer, Patrik Kračun, Sara Migić, Sara Mihalj, Sara Šimić, Hana Mihalj, Laura Laptoš, Lovre Radovanović, Maura Kračun, Jona Bajs, Anja Nenadović, Elen Dašić, Elis Dašić, Paula Čolić, Hana Kujundžić i Anamarija Reba.

- Kapelica i križeva krajputaša ima mnoštvo po Slavoniji i Hrvatskoj. Kod nas se kapelice obično nalaze na raskrižjima i uvijek su posvećene ili Isusu, ili Gospi, ili nekomu od svetaca, a ovdje Srcu Isusovu, na križanju putova. Na križanju se dogodi i puno sudara, nesreća i često nam se križaju putovi i budemo na križanju svoga života, i treba nam Bog! I ova nam kapelica govori, baš na križanju ovih ulica, a rekao bih i na križanju dviju velikih župa, gornjogradske i retfalačke, da nas Bog spaja, ali da je na našem životnom putu Bog, a ovdje nam još snažnije govori Njegovo Srce, koje nas ljubi i voli - poručio je na kraju mise preč. Jurić.

Misno slavlje pratio je župni zbor uz ravnanje Ivana Bošnjaka. Oltarni prostor uz kapelicu u stoljetnom liporedu za misu su priredili sin i majka Tomislav i Katica Đukić, nastavljajući obiteljsku tradiciju priprave za slavlje. Svetkovini je prethodila sedmodnevna večernja molitvena pobožnost stanar okolnih ulicaki uz kapelicu s kipom Isusa, kojima su se pridružili članovi župnih molitvenih skupina i Zajednica Vjera i Svjetlo – Plamen ljubavi.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

KREAKTIVA DVA ERASMUS+ PROJEKTA U OSIJEKU OKUPILA MLADE IZ 9 ZEMALJA

Od Palete emocija Kolosijekom do poticaja istraživačkom duhu

FRIZERSKA ŠKOLA ĐURO ĐAKOVIĆ

50 godina mature

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana