Osijek
NAKON KIŠE NASTALA - PRAŠUMA

Korov potpuno prekrio nasip od Neptuna prema Pampasu
Objavljeno 8. lipnja, 2024.
Iz Hrvatskih voda razumiju građane i poručuju da će korov uskoro biti pokošen
Prije mjesec dana pisali smo o korovu koji je zagospodario osječkom obaloutvrdom. Ružni prizori koje je mogao primijetiti svatko tko je prošetao promenadom u međuvremenu nisu iščeznuli. Iako su nam tada iz Hrvatskih voda, tvrtke čija je dužnost održavati obaloutvrdu, poručili da će ukloniti biljne vrste kojima ondje nije mjesto, korov se s obaloutvrde proširio na druga mjesta koja je dužna održavati ta tvrtka, u prvom redu na prostor uz dravski nasip od Neptuna prema Višnjevcu, kojim svakodnevno šeću i bicikliraju stotine Osječana, gdje je korov izrastao u tolikoj mjeri da je prekrio klupe za odmor.

Osječani se vole podičiti kako imaju najljepšu i najdužu šetnicu uz rijeku, a redovito joj se dive i turisti. Sada, međutim, izaziva sasvim suprotne osjećaje. Na nekim je mjestima, pisali smo o tome i u posljednjem osvrtu, iz pokosa obaloutvrde izraslo grmlje (!), cijele površine od nekoliko desetaka četvornih metara prekrivene su korovom. Prema onome što nam je u petak rekao v. d. direktora VGO-a za Dunav i gornju Dravu Željko Kovačević, rješenje tog problema koje bi zadovoljilo građane Osijeka ne možemo očekivati u dogledno vrijeme.

- Trenutno smo u nekim drugim problemima, u obrani od poplava, no kako sam rekao i posljednji put, košnja i održavanje obaloutvrde predviđeni su dvokratno tijekom jedne kalendarske godine, u razdoblju svibanj - lipanj i rujan - listopad, te ćemo vidjeti, kada prođe situacija s visokim vodostajima, što možemo učiniti. Što se tiče dijela nasipa od Neptuna prema Višnjevcu, on je u standardu održavanja koji podrazumijeva nekoliko košnji godišnje. Svjesni smo da to nije dovoljno, da građani negoduju, no naša je dinamika održavanja trenutno jednostavno takva i moramo vidjeti s Gradom kako ćemo tu površinu ubuduće održavati, pogotovo nakon što završi projekt uređenja obaloutvrde od Hrvatskih voda do Višnjevca - rekao nam je u telefonskom razgovoru Kovačević.

Dodao je kako će prostor uz dravski nasip zbog kojeg građani negoduju uskoro biti pokošen te da bi to bilo učinjeno i ranije, no u Vodama su se zbog visokih vodostaja u posljednje vrijeme bavili pripremanjem za obranu od poplava, napomenuvši još jednom kako je njihov standard održavanja takav kakav je, ali da su svjesni da ga je potrebno mijenjati.

- Jednostavno, mi imamo takvu dinamiku i načine kojima održavamo i obaloutvrdu i prostor uz nasip, kao i sredstva kojima raspolažemo (sredstva za tretiranje korova, nap. a.). Tražimo rješenje i mislim da ćemo ga pronaći, no u ovom trenutku nam to zaista nije u fokusu. Potreban je drukčiji način koji će biti efektivan, a košnja to nije, ne možemo svesti održavanje obaloutvrde na to da ondje kosimo korov svakih tjedan dana - zaključio je v. d. direkotra VGO-a za Dunav i gornju Dravu.

Ivan Alilović
DVOKRATNO ODRŽAVANJE OBALOUTVRDE
Prema Zakonu o vodama, Hrvatske vode zadužene su za upravljanje vodama, što obuhvaća i održavanje vodotoka i javnog vodnog dobra. Radovi gospodarskog održavanja zaštitnih vodnih građevina izvode se u skladu s Općim tehničkim uvjetima za radove u vodnom gospodarstvu svake godine od 15. svibnja. Ugovorenim i planiranim radovima tijekom travnja obavljeno je tretiranje korova na obaloutvrdi herbicidima, te je ručno čišćenje predviđeno u skladu s Općim tehničkim uvjetima. Korov se tretira sredstvima koja je odobrila Uprava zaštite prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (...) Košnja i održavanje obaloutvrde predviđeni su dvokratno tijekom jedne kalendarske godine (u razdoblju svibanj - lipanj i rujan - listopad), odgovaraju iz Hrvatskih voda.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana