Svijet
ŠPANJOLSKA, IRSKA I NORVEŠKA UČINILE NAJAVLJIVANO

Palestinskoj državi priznanje u granicama iz 1967. godine
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
Španjolska, Irska i Norveška službeno su priznale palestinsku državu, unatoč bijesnoj reakciji Izraela, koji to vidi kao "nagradu" za djelovanje Hamasa. Više od 140 država od 193 članice Ujedinjenih naroda priznaje palestinsku državu.

Madrid, Dublin i Oslo opisali su svoju odluku kao način da se ubrzaju napori da se osigura prekid vatre u izraelskom ratu s Hamasom u Gazi. Španjolska i Irska najveće su i politički najutjecajnije zemlje EU-a koje priznaju palestinsku državu, pridruživši se Švedskoj, Cipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Britanija, Australija i članica EU-a Malta nagovijestile su da bi ih mogle slijediti, a slovenska vlada u četvrtak odlučuje o priznavanju palestinske države, što parlament treba potvrditi. Francuska je rekla da sada nije vrijeme za to, a Njemačka se pridružila SAD-u inzistirajući da se dvodržavno rješenje može postići samo dijalogom.

Španjolska, Irska i Norveška priznaju Palestinu u granicama koje bi trebale biti demarkirane kao prije 1967. godine, s Jeruzalemom kao glavnim gradom obiju država. To je u utorak potvrdio španjolski premijer Pedro Sanchez. "Ovo je povijesna odluka koja ima cilj pridonijeti da Izraelci i Palestinci postignu mir. Priznanje Palestine nije samo pitanje povijesne pravde, s legitimnim aspiracijama palestinskog naroda, nego i potreba želimo li svi skupa postići mir", ističe Sanchez. Kaže da je to jedini način za napredak prema rješenju s dvije države, "koje svi smatramo jedinim rješenjem". "Palestinska država koja živi uz državu Izrael u miru i sigurnosti", dodao je. Smatra da država Palestina treba biti održiva, "sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze spojenima koridorom te istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, ujedinjena pod legitimnom vladom nacionalne palestinske samouprave". Kaže da nije na Španjolskoj da određuje granice drugih, ali da je misija Madrida "potpuno usklađena" s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 242 i 338, kao i s tradicionalnom pozicijom EU-a. "Zato nećemo priznati promjene graničnih linija iz 1967. koje nisu dogovorene između strana", naglasio je. "Priznanje Palestine ne usvajamo ni protiv koga, posebno ne protiv Izraela, prijateljskog naroda koji poštujemo i s kojim želimo najbolji mogući odnos", dodaje.

Norveška je pozdravila "važan dan" i izrazila žaljenje zbog izostanka "konstruktivnog angažmana" Izraela. "Norveška je već više od 30 godina jedna od najvjernijih zagovarateljica postojanja palestinske države. Ovo je važan dan za odnose Norveške i Palestine", rekao je šef norveške diplomacije Espen Barth Eide. I Irska je priznala Palestinu kao suverenu i neovisnu državu, te će s njom uspostaviti pune diplomatske odnose. "Veleposlanik Irske u Palestini bit će imenovan zajedno sa svim ostalim članovima veleposlanstva Irske u Ramalahu", priopćili su. "Željeli smo priznati Palestinu na kraju mirovnog procesa, no učinili smo ovaj korak kako bismo održali čudo mira na životu", kaže premijer Simon Harris.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz napisao je na X-u da je Sanchez "sudionik" u "pozivima na genocid" nad Židovima. Izrazio je razočaranje "antisemitskim i mržnjom prožetim izjavama španjolskih dužnosnika, uključujući zamjenicu premijera Yolandu Diaz, viđenu kako izvikuje slogan "From the river to the sea, Palestine will be free", koji su neke zemlje zabranile jer poziva na uništenje židovske države. Katz ističe da takve izjave smatraju "uvredom izraelskoj suverenosti i sigurnosti".

Igor Bošnjak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana