Kultura
90 GODINA MUZEJA BRODSKOG PRISAVLJA

Stepski mamut najzanimljiviji
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
Muzej Brodskog Posavlja proslavio je 90 godina postojanja uz svečano otvaranje novog dijela muzeja. Brojni ljubitelji kulture, povijesti i baštine grada Slavonskog Broda mogli su uživati u bogatoj izložbi. Jedan od najzanimljivijih izložaka je arheološki predmet "Stepski mamut" (Mammuthus trogontherii), koji je pronađen na području Slavonskog Broda.

Ovaj izvanredan primjerak, star oko 96.100 godina, najcjelovitiji je prikaz mamuta u Hrvatskoj. Njegova stvarna i impresivna visina iz tog perioda od oko pet metara govori o izuzetnosti te životinje iz tog razdoblja. Viša kustosica Prirodoslovnog odjela Muzeja Brodskog Posavlja, Ivana Maruščak, na stručan je i edukativan način pružila dublji uvid u ovaj važan eksponat Prirodoslovnog odjela u Slavonskom Brodu.

- Prirodoslovni odjel čini fundus od preko 2.500 predmeta. Za ovu izložbu svakako nezaobilazan, naš najatraktivniji eksponat kompletnog fundusa Muzeja Brodskog Posavlja je svakako lubanja i kljove stepskog mamuta. Pronađen je 1957. uz kanal Glogovica ovdje u Slavonskom Brodu. Prva istraživanja na tom mjestu nalaza provedena su 1973. godine, kada su pronađeni još neki ostaci koji prvotno nisu bili iskopani. Iako od tada do danas, ovo je nekako najprepoznatljiviji eksponat prirodoslovnog odjela. - izjavila je Maruščak.

Ovaj nalaz ima posebnu vrijednost za lokalnu zajednicu, posebno za starije Brođane koji su kao djeca posjećivali muzej i divili se ovom impresivnom eksponatu.

- To je ono čega se sjećaju naši stariji Brođani koji su kao mali dolazili u Muzej i svakako jedan od predmeta kojega pamte. - istaknula je Marušćak. Mamut je restauriran 2021. godine prije izložbe "Doba leda i vatre", kada su izrađeni nosači kako bi se mogao držati u anatomskom položaju. No, Maruščak je naglasila i važnost novih istraživanja.

- Nadamo se i nekim novijim istraživanjima. Znanstvene metode su puno naprednije i neinvazivnim metodama možemo saznati krije li se ostatak skeleta zaista u istom sloju na mjestu nalaza. Prema riječima naše sugovornice, stepski mamut obitavao je na ovom području tijekom razdoblja gornjeg pleistocena. - To je bilo prije točno 96.100 godina. To znamo jer smo napravili dataciju ovog nalaza. Uzeli smo uzorak njegovog lijevog kutnjaka i rezultati su pokazali da je živio prije 96.100 godina. To je jedan period prije završetka posljednjeg ledenog doba. - istaknula je Maruščak.

Prirodoslovni odjel Muzeja Brodskog Posavlja može se pohvaliti bogatom zbirkom predmeta, uključujući zube mamuta, praslona, morskog psa, kosti pragoveda, stepskog bizona, vunastih mamuta i kralješke kitova. Ova zbirka dodatno obogaćuje povijesnu i prirodoslovnu baštinu Slavonskog Broda, privlačeći posjetitelje iz cijele regije, ali i cijele Hrvatske i šire. plusportal.hr
Možda ste propustili...

PREDSTAVA WILLIAMA SHAKESPEAREA U REŽIJI IVANA PLAZIBATA

HNK u Zagrebu: "Mjera za mjeru"

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

2

Domagoj Vidović dobio Hrvatski stećak

3

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson