Kultura
HNK: “LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA”

Jesmo li doista slobodni ili je sustav postao perfidniji
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Predstava prema klasiku Kena Keseya iz 1962. može se pogledati i 27., 28. i 29. svibnja te 20. i 21. lipnja
Gromoglasnim pljeskom publike podržana je premijera adaptacije klasika "Let iznad kukavičjeg gnijezda" u HNK-u u Osijeku. Istoimeni roman Kena Keseya 1962. godine odlučno je progovorio o nasilju sustava spram pojedinca nakon što je kao noćni čuvar u psihijatrijskoj bolnici imao priliku razgovarati s pacijentima. Došavši do zaključka da nisu poremećeni oni, nego sustav, koji nameće krut, neživotan i nehuman ideal "normalnosti", odlučio je kritizirati psihijatrijske institucije uz pomoć književnosti.

Priča je to o Randleu McMurphyju, utjelovljenju nesputane libidinoznosti, koji odluči zatvorsku kaznu umjesto u zatvoru odslužiti u ustanovi za mentalno oboljele. No uskoro se igra izigravanja sustava pretvara u istinsku borbu za prava i slobodu duha.

- Centralna je tema odnos pojedinca i sustava, te se otvara važno pitanje što je to "normalno" i tko to određuje. U današnje vrijeme imamo nominalnu slobodu propitivati djelovanje institucija i sustava moći, ali moramo se zapitati jesmo li doista slobodni ili je sustav postao perfidniji i naveo nas da zavolimo svoje sužanjstvo. Keseyeva ludnica i danas je vrlo relevantna kao metafora koja nas navodi na razmišljanje o suptilnim načinima na koje društveni sustav manipulira svima nama, a mnogi od nas spremno odustaju od svakog oblika konstruktivnoga društvenoga angažmana, lobotomizirajući sami sebe u izmaglicama sredstava za umirenje. Upravo je to tema koju ova predstava treba otvoriti i to je bila nit vodilja u scenskoj interpretaciji ovoga romana - rekao je redatelj Dražen Ferenčina.

Asistent redatelja je Aljoša Čepl, dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Petra Mrduljaš, a glazbu Hrvoje Marjanović iz poznatog osječkog dua Krankšvester. Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Marita Ćopo, za scenski je pokret zadužen Alen Čelić, za oblikovanje svjetla Tomislav Kobia, a za video je odgovoran Ivan Marušić Klif.

McMurphyja utjelovljuje ravnatelj Drame Miroslav Čabraja, sestru Ratched igra Antonia Mrkonjić, u ulozi doktora Spiveya je Armin Ćatić, a Candy Starr igra Matea Grabić Ćaćić. Duško Modrinić glumi poglavicu Bromdena, kao Billy Bibbit na sceni je Antonio Jakupčević, a kao Hardinga gledamo Vjekoslava Jankovića. Uloge u “Letu iznad kukavičjeg gnijezda” ostvarili su i Matko Duvnjak Jović, Ivan Ćaćić, Aljoša Čepl, Dominik Karaula, Davor Panić, Mario Rade, Antonija Pintarić, Selma Sauerborn, Mirko Ilibašić, Luka Vondrak i Matko Jukić. Na premijer je, uz brojne predstavnike kulturnog i društvenog života grada, bio i dogradonačelnik Dragan Vulin. Predstava se može pogledati 27., 28. i 29. svibnja te 20. i 21. lipnja.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

HRVATSKI FILMSKI SAVEZ OBILJEŽAVA 16. LIPNJA

Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti

PREDSTAVA WILLIAMA SHAKESPEAREA U REŽIJI IVANA PLAZIBATA

HNK u Zagrebu: "Mjera za mjeru"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

2

PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije

3

PREDSTAVA WILLIAMA SHAKESPEAREA U REŽIJI IVANA PLAZIBATA

HNK u Zagrebu: "Mjera za mjeru"