Zdravlje
RODITELJSTVO - STRUČNJACI SE SLAŽU

Prezaštićivanje djece može imati pogubne posljednice na njih
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Kritika i pohvala ključni su elementi u odgoju djeteta, no njihova primjena zahtijeva uravnotežen pristup
Roditeljska uloga podrazumijeva mnoštvo životnih prepreka s kojima se suočavamo u odgoju djece. Roditelji su prvi i najvažniji učitelji djece, zbog toga je važno da nauče kako pravilno postupati i ne raditi pogreške u njihovu ranom razvoju.

Roditelji često prezaštićuju svoju djecu, najčešće misleći da time čine dobro u odgojnom smislu. Zaštititi dijete je prirodno, ali prezaštićivanje je pogrešno i rečenicom "neka, ja ću to umjesto tebe" odmažemo i sebi i djeci. Tuga, neuspjeh i razočaranje sastavni su dio života i odrastanja te se djeca ponekad moraju naći u neugodnim situacijama kako bi se naučila nositi s njima.

Koje su negativne posljedice prezaštićivanja djeteta? Prezaštićivanje djeteta, iako može biti motivirano najboljim namjerama roditelja, može rezultirati nizom negativnih posljedica koje mogu utjecati na razvoj djeteta i njegovu budućnost.

- Posljedice su loše i doista trebamo osvijestiti takva ponašanja. Danas su roditelji previše uključeni i prezaštitnički nastrojeni prema vlastitoj djeci. Naravno da ih želimo zaštiti, ali ih ne možemo štititi od života. Tako da je loše štititi ih od svega mogućeg negativnog. To su roditelji koji rješavaju sve probleme svoje djeci, koji ne žele da djeca iskuse ništa negativno, koji unaprijed rješavaju, a djeca i ne traže pomoć. Najčešće je riječ o jednoj uključenosti i kontroli koja je neprimjerena dobi djeteta. Djecu treba poticati da budu samostalna, poticati zrelo ponašanje. Imamo nekakva pravila, granice, znamo što se smije, što ne smije. Djeca kroz iskustvo uče. I kroz loša iskustva i ponašanja – ne treba sve shvaćati dramatično, nego i to treba iskoristiti kao priliku za učenje, naglasila je psihologinja, izv. prof. dr. sc. Ivana Macuka za HRT.

Nerijetko zaboravljamo pohvaliti svoje dijete za nešto vrijedno pohvale, ali kritike se puno lakše izgovaraju. Kritika i pohvala ključni su elementi u odgoju djeteta, no njihova primjena zahtijeva uravnotežen pristup kako bi se potaknuo pozitivan razvoj djeteta.

Kritiziranje djeteta trebalo bi biti konstruktivno i primjenjivano s ciljem ispravljanja ponašanja ili poticanja osobnog rasta. Važno je odabrati pravi trenutak za kritiku i izražavanje svojih primjedbi na način koji će dijete motivirati da se poboljša, umjesto da izazove osjećaj srama ili nedostatka vrijednosti.

Kao što ističe školska psihologinja Snježana Kovač, "mi dobre stvari podrazumijevamo, pa se kao i roditelji lako upecamo u zamku toga da sve što naše dijete radi dobro podrazumijevamo – to tako treba biti i to se tako dogodilo samo po sebi ili nekom našom genijalnom zaslugom.

- Ono što nije dobro, to odmah ispravljamo i to tako da upiremo prstom - kaže.

Nadalje, Kovač upozorava na pogrešnu ideju da bi prekomjerna pohvala mogla negativno utjecati na dijete, ističući da "nekad roditelji idu s krivom idejom da ako će puno hvaliti, ako će pohvaljivati ono što je dobro da će djecu pokvariti. Od prave pohvale još se nitko nije pokvario."

Disciplina je jedan od važnijih faktora koji definiraju kakav ste roditelj. Kroz disciplinu djeca uče kako postati odgovorni, pošteni, ljubazni i nesebični. Prateći odgojna pravila svojih roditelja i učenje, svako dijete ima priliku postati dobro odgojena osoba koja poštuje druge.

Zašto su važne granice? Postavljanje granica i primjena odgovarajućih sankcija igraju ključnu ulogu u oblikovanju djetetova ponašanja i razvoju odgovornosti. Kao što ističe psihologinja Macuka, "kazne su nužne zato što ipak djecu upozoravaju da neka ponašanja nisu prihvatljiva".

- Trebamo postavljati i pravila ponašanja i određene granice - poručila je.

Postavljanje pravila i granica pruža djetetu strukturu i jasnoću u očekivanjima, potičući odgovorno ponašanje i razvoj zrelosti. Međutim, važno je da kazne budu primjerene i da se koriste kao sredstvo učenja, a ne samo kao oblik kažnjavanja.

Alternativa tjelesnom kažnjavanju, kako ističe psihologinja Macuka, može biti ukidanje povlastica, poput pristupa društvenim mrežama ili korištenja elektroničkih uređaja.

- Dijete mora shvatiti da mu se oduzima nešto što mu je tog trenutka bilo važno i pozitivno kako bi naučilo da ponašanje koje nije prikladno ima svoje posljedice - kaže.

Stoga, pravilno postavljanje granica i primjena sankcija važni su elementi u odgoju djeteta, pružajući mu strukturu, podršku i jasnoću u očekivanjima, a istovremeno potiču odgovornost i zrelo ponašanje.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

ODRŽAVANJE HORMONSKE RAVNOTEŽE

Svjetski hit "Post za žene" dr. Mindy Pelz

ISTRAŽIVANJE: OPASNE "SKRIVENE SOLI"

Češnjak, papar, ocat, limun - za ukusniju hranu