Svijet
ŠEF EUROPSKE DIPLOMACIJE

Borrell: Izrael mora poštivati UN-ov sud i zaustaviti ofenzivu u Rafahu
Objavljeno 25. svibnja, 2024.

BRUXELLES - Nalog suda UN-a Izraelu da zaustavi svoju vojnu ofenzivu u gradu Rafahu na jugu pojasa Gaze mora se poštivati, poručio je u subotu šef europske diplomacije Josep Borrell.

 

"Primamo nalog na znanje" uručenu Izraelu, objavio je Josep Borrell na X-u.

"Nalozi Međunarodnog suda pravde obvezujući su i moraju se u potpunosti i učinkovito provoditi", dodao je.

Međunarodni kazneni sud, najviši sud UN-a sa sjedištem u Haagu, naložio je u petak Izraelu da smjesta zaustavi svoj napad na Rafah.

Operacija je službeno usmjerena protiv palestinske militantne skupine Hamas, ali također nanosi ogromne patnje tisućama civila u gradu, navodi dpa.

Prema sucima, humanitarna situacija u Rafahu sada je "katastrofalna".

Dodatne mjere su neophodne kako bi se spriječilo daljnje nanošenje štete civilnom stanovništvu, rekli su.

U svojoj objavi Borrell je naglasio kako je sud naredio Izraelu da "održi prijelaz Rafah otvorenim za humanitarnu pomoć".

Izrael je u petak odgovorio na odluku suda inzistirajući na tome da su njegove akcije u Rafahu dio "obrambenog i pravednog rata" nakon terorističkih napada koje je izveo Hamas 7. listopada.

Čelnik izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova zajedničkom su izjavom poručili da Izrael "nije provodio i neće provoditi vojne akcije u području Rafaha koje bi palestinskom civilnom stanovništvu u Gazi mogle prouzročiti uvjete života koji bi mogli dovesti do njegovog potpunog ili djelomičnog fizičkog uništenja".

"Optužbe za genocid koje je Južna Afrika podigla protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu lažne su, nečuvene i moralno odbojne", dodaje se u priopćenju.

Izraelska vojska bombardirala je u subotu Pojas Gaze, uključujući Rafah, dan nakon odluke ICJ-a kojom joj je naloženo da obustavi svoje operacije u ovom području.

Isto vrijedi i za sukobe izraelske vojske s oružanim krilom Hamasa.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana