Ekonomija
HANFA

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova na kraju travnja 21,1 mlrd eura
Objavljeno 25. svibnja, 2024.

ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) na kraju travnja ove godine iznosila je 21,1 milijardu eura, što je za 0,03 milijarde eura ili 0,1 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, prvenstveno zbog negativnih tržišnih kretanja, pokazuje redovito mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno u petak.

OMF-ovi su krajem travnja imali ukupno 2.268.274 člana, odnosno 3.542 člana ili 0,16 posto više u odnosu na ožujak. U travnju su OMF-ovi zabilježili 5.224 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 97,6 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u ožujku 2024. prestalo je članstvo za 1.682 osiguranika.

U travnju su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 124,6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova bili su 25,2 milijuna eura ili 9,6 milijuna eura više u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju travnja za A kategoriju iznosili su jedan posto, za B kategoriju su bili u minusu 0,6 posto, a za C kategoriju u minusu 0,1 posto. Godišnji prinosi su svi imali pozitivni predznak - u kategoriji A je zabilježen rast od 13 posto, u kategoriji B za 10 posto, a u kategoriji C za 3,8 posto. I anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova su u plusu, a za Mirex A iznose 7,3 posto, za Mirex B 5,3 posto i za Mirex C 3,3 posto, naveli su iz Hanfe.

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova smanjena 4,7 milijuna eura

Na kraju ožujka u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 402.772 člana te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), sa 48.964 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 9,7 milijuna eura, a ukupne mjesečne isplate 4,2 milijuna eura.

Neto imovina DMF-ova u travnju je tako iznosila 1,3 milijarde eura, što je za 4,7 milijuna eura ili 0,4 posto manje na mjesečnoj razini.
 

(Hina)

Možda ste propustili...

OBUJAM PROIZVODNJE SMANJIO SE LANI ZA 3,9 %

Vremenski ekstremi naškodili su talijanskoj poljoprivredi

"ŽENE NA RADNOM MJESTU 2024: GLOBALNA PERSPEKTIVA”

Trgovačka društva preispituju svoje politike o hibridnom načinu rada

NAJVIŠE POSKUPJELE USLUGE

Inflacija u EU-u porasla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJERE TREBAJU STUPITI NA SNAGU 30. PROSINCA

SAD od EU-a traži odgodu zakona o krčenju šuma

2

POSLODAVCI SE SVE TEŽE NOSE S TERETOM VISOKIH TROŠKOVA

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje

3

KAMPANJA "JEDNA KALA, JEDNO HVALA"

Kala i ove godine promiče vrijednost dobrovoljnih vatrogasnih društava