Novosti
MEĐUNARODNI DAN NESTALE DJECE - KAMPANJA “PROVJERI. PROMISLI. PRIJAVI.”

Godišnje u Europi nestane 300.000 djece
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
U povodu Međunarodnog dana nestale djece, 25. svibnja, Amber Alert Europe, Europski centar za nestalu djecu, u suradnji s nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva europskih zemalja, pokreće kampanju "Check. Think. Report." ("Provjeri. Promisli. Prijavi."). Ta inicijativa, namijenjena roditeljima i skrbnicima, pruža opsežan vodič, korak po korak, o tome što učiniti i što očekivati ​​kada im dijete nestane. Kampanja počinje istovremeno u 16 zemalja i na 14 jezika, a predvode je ministarstva unutarnjih poslova, nacionalne policije i neprofitne organizacije posvećene zaštiti djece u Europi.

Naziv kampanje sažima njezine temeljne savjete: "provjeri" kako bi potvrdio odsutnost djeteta, "promisli" kako bi se prisjetio ključnih detalja i procijenio situaciju i "prijavi" s ciljem brzog prijavljivanja nestanka djeteta. "Svake godine u Europi nestane 300.000 djece. Kampanja ‘Provjeri. Promisli. Prijavi.‘ ključna je prekretnica u našim stalnim naporima da zaštitimo djecu i podržimo obitelji u kriznim vremenima", izjavio je Frank Hoen, predsjednik i osnivač Amber Alert Europe. "Osnažujući roditelje znanjem i resursima koji su im potrebni cilj nam je skratiti vrijeme od prijave gubitka djeteta do pronalaženja i povećati šanse za siguran i brz povratak nestale djece njihovim domovima", dodao je.

Svake godine tisuće obitelji dožive traumu nestalog djeteta. U takvim mučnim trenutcima važno je znati koje korake poduzeti. "Pravovremeno reagiranje i obavještavanje policije i odgovornih institucija može znatno pridonijeti smanjenju broja nestale djece. Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata", ističe hrvatski MUP.

U Hrvatskoj postoji Nacionalna evidencija nestalih osoba (NENO), gdje se nalaze profili svih nestalih osoba, pa tako i djece, a, prema dosadašnjem iskustvu policije, gotova se sva djeca čiji se nestanak prijavi u kratkom vremenu vrate ili ih policija pronađe.

Rizična ponašanja djeteta koja mogu dovesti do nestanka su navika stopiranja, odlazak na sastanak s nepoznatom osobom, druženje s osobama asocijalnog ponašanja, trudnoća, zapuštanje i zlostavljanje unutar obitelji, avanturizam, želja za samostalnošću, problemi u obitelji, mladenački bunt, neuspjeh u školi, nesretne ljubavi, brakorazvodna parnica, neslaganje s odlukama škola, sudova i slično. U slučajevima kada se radi o udaljenju iz odgojnih ustanova uzrok se često može pronaći u otežanoj prilagodbi toj ustanovi, namjernom izbjegavanju izrečene odgojne mjere, različitim neprihvatljivim oblicima ponašanja...

S.Lacić
BJEGUNCI
U Hrvatskoj se godišnje evidentira od 1100 do 1500 nestanaka djece, odnosno osoba mlađih od 18 godina. Ti podatci uključuju nestanak iz obiteljskog doma, kao i bijeg iz ustanova. Važno je istaknuti da se ovdje ne govori o broju nestanaka različite djece, jer neka nestanu ili pobjegnu i nekoliko puta godišnje te budu pronađena ili se sama vrate.

Možda ste propustili...

ŠOKANTAN I UZNEMIRUJUĆI DOGAĐAJ NA MARKOVU TRGU

Polio se benzinom i zapalio, cijelo mu je tijelo zahvaćeno opeklinama

IZBORI ZA EU PARLAMENT

HDZ-u većina glasova u Srbiji

REZULTAT OBVEZUJE DA I DALJE ZASTUPAJU GRAĐANSKU HRVATSKU

Grbin i Borzan: Rezultat na euroizborima pokazuje da je SDP itekako živ i uspješan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana