Mozaik
25. PANNONIAN CHALLENGE U OSIJEKU

Vratolomijama do bodova
za Olimpijske igre u Parizu
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Aljoša Vojnović: Pannonian nije samo festival sporta već i urbane kulture
Prvog dana 25. Pannonian Challenga u petak su na skateparku održana kvalifikacijska i polufinalna natjecanja u BMX-u i finalna natjecanja u skate practice i skate session&best trick disciplinama.

Brži tempo


Posebna pozornost na ovogodišnjem najvećem extremno-sportskom događanju u Hrvatskoj, ali i jugoistočnoj Europi, posvećena je BMX natjecanjima jer je od prije četiri godine ono uvršteno u UCI (Union Cycliste Internationale) kalendar, što znači da BMX vozači prikupljaju bodove za Olimpijske igre, koje se ove godine održavaju u Parizu.

Podsjetimo da je Pannonian Challenge 2020. godine, uoči Olimpijade u Tokiju, postalo međunarodno natjecanje C1 kategorije, u kojoj su natjecatelji BMX freestyle discipline mogli prikupljati bodove za OI u Japanu.

Aljoša Vojnović, direktor marketinga PC-a, za Glas Slavonije je podsjetio da se na ovogodišnje natjecanje u sve tri discipline ukupno prijavilo 120 sudionika, a da ih je najviše bilo upravo u BMX-u, više do 40 sportaša iz 22 zemlje svijeta.

- Za razliku od prijašnjih godina, kada su natjecanja trajala i po četiri dana, na ovogodišnjem su PC-u zgusnuta u dva dana jer smo htjeli dobiti ozbiljniji i užurbaniji tempo. U Osijek su došli najbolji natjecatelji u BMX-u što se trenutačno nudi u svijetu, između ostaloga i zbog činjenice da je ova godina olimpijska i što se ova natjecanja boduju za plasman na Olimpijske igre. Ovdje je sami vrh BMX vozača, od Kolumbije, Venezuele, UK, Njemačke, Poljske, Slovačke... - kaže Vojnović, dodajući kako to PC-u daje legitimitet internacionalnog sportskog natjecanja.

Također ističe da Pannonian nije samo festival sporta već i urbane kulture.

- Dobro je da i glazba ostaje u parku i da su u taj zabavni dio uključeni najbolji osječki DJ-evi, koji se već godinama vežu uz PC. Sjajno je i to što je Turistička zajednica grada Osijeka napravila odličan program, tako da svi posjetitelji koji dolaze izvana imaju što vidjeti i na PC-u, ali i u sklopu drugih priredbi u organizaciji TZ Osijek - poručio je Vojnović pozvavši sve ljubitelje ekstremnog sporta da dođu na lijevu obalu Drave na skatepark i podrže natjecatelje, ali i da se dobro zabave.

Ono bez čega ni ovogodišnji, 25. Pannonian Challeng sigurno ne bi mogao egzistirati na razini koju je dostigao jesu volonteri.

Mateja Liška, koordinatorica volontera na PC-u, tvrdi da je i cijeli ovaj projekt nastao na volonterskim temeljima svih dobrih ljudi koji su, uvidjevši potrebu za urbanim sportom sudjelovali u organizaciji jednog ovako kompleksnog natjecanja.

- Svake godine imamo neke promjene i svake godine pokušavamo poboljšati Panonian. Ove godine angažirano je više od 40 volontera koji su s nama već tri tjedna u organizaciji i pripremi natjecanja. Teško je konstantno biti inovativan, imati nove ideje i u tom nam dijelu svojim novim idejama pomažu volonteri koji ovdje stječu i dobre kompetencije - naglašava Liška dodajući da se već nakon nedjelje i odrađenih analiza 25. PC-a kreće s pripremama za sljedeći.

Natjecanje je u petak bilo nakratko prekinuto zbog kiše, i to je ono od čega su najviše i strahovali organizatori. No vrlo brzo je, nakon sušenja skateparka, i nastavljeno, tako da je prvi natjecateljski dan protekao prema predviđenom planu. Nakon ceremonije proglašenja pobjednika u disciplini skatea od 20 sati krenuo je DJ Session, glazbeni dio programa koji je potrajao do ponoći.

Program predviđen za 25. svibnja počinje u 9 sati BMX finalnim natjecanjima a nastavlja se od 12.30 inline treningom, warm upom te finalnim i best trick disciplinama. Za 19.30 predviđene su ceremonije proglašenja pobjednika i dodjele nagrada najboljima natjecateljima, na koje će doći i gradonačelnik Ivan Radić, nakon čega slijedi glazbeni dio uz DJ-eve.

Tomislav Prusina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana