Crna kronika
OSAM OSUMNJIČENIH OSTAJE U PRITVORU

Zbog velikih površina s biljkama, istraga o uzgoju marihuane će potrajati
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
Nakon što je Županijski sud u Osijeku odredio jednomjesečni pritvor uhićenima u srijedu u velikoj akciji policije i Uskoka zbog kaznenih djela povezanih s drogom nadležni kažu da će ova istraga potrajati, a zašto pojasnio je i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

“Pretrage su dobrim dijelom napravljene. Međutim, ima toliko toga da će to potrajati, jer radi se i o većim površinama gdje je zasijana konoplja koja se dovodi u vezu sa protupravnim radnjama, obogaćivanjem sintetskim aditivima, kako bi se to kasnije koristilo u ilegalnoj trgovini - rekao je ministar koji je još u srijedu istaknuo da je samo prošle godine policija podnijela 2.500 kaznenih prijava za kaznena djela iz ove domene te da je u zadnjih pet godina procesuirano više od 13 tisuća kaznenih djela.

U pretragama u četiri hrvatske županije u srijedu je zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, a na terenu je pronađeno posađeno još oko 3640 biljaka, koje će biti oduzete u nastavku pretrage.

Policija i Uskok veliku akciju uhićenja pokrenuli su u srijedu rano ujutro. Policajci su objavili i videonimke uhićenja odvijala na kojima se vidi kako su dileri zatečeni na spavanju, svladani i stavljene im lisice na ruke. Potom su odvedeni u policiju. Uskok je protiv desetorke pokrenuo istragu, a njih osam odvedeno je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku koji im je odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a dvojici osumnjičenih također i zbog opasnosti od bijega. Jedan se već od ranije nalazi u pritvoru, a jedan nije dostupan hrvatskoj policiji.

Podsjetimo, policija je osumnjičila 39-godišnjaka i 47-godišnjaka da su više od tri godine, od siječnja 2021. do 22. svibnja 2024. na području Hrvatske povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi kontinuiranog uzgoja, proizvodnje i skladištenja velikih količina marihuane i industrijske konoplje, na koju su naneseni zabranjeni polusintetski kanabinoidi, a potom radi daljnje kontinuirane neovlaštene preprodaje tih droga na području Hrvatske i Europske unije.Sumnja se da su 39-godišnjak i 47-godišnjak osnovali poduzeće sa sjedištem u Zagrebu koje su registrirali za djelatnost uzgoja bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja. Potom su unajmili halu u Đakovu i organizirali proizvodnju industrijske konoplje, ali i proizvodnju marihuane, za što su angažirali 44-godišnjaka.

U Đakovu su unajmili prostor nekadašnje tvornice u industrijskoj zoni, a jedan od organizatora svega doselio se u Đakovo unazad nekoliko godina. S više osoba dogovorili su izradu više strojeva za proizvodnju droge "obogaćivanjem" konoplje kemijskim tretiranjem polusintetskim kanabinoidima. Pritom su jednog muškarca angažirali za nabavu i dovoz zabranjenih kanabinoida u Hrvatsku. Na taj način konoplju su pripremili kao drogu za daljnju ilegalnu prodaju. Na opisani način proizveli su najmanje 300 kilograma marihuane i najmanje 700 kilograma konoplje pojačane umjetnim kanabinoidima, a potom se prodavala na području Hrvatske i EU-a. Također su 39-godišnjak, 47-godišnjak i 46-godišnjak predali osobi iz Slovenije 116 kilograma konoplje i najmanje jedan stroj za proizvodnju droge.

Iz analize EMCDDA i Europola koja opisuje ilegalno europsko tržište proizvoda od kanabisa, od proizvodnje i trgovine do distribucije i uporabe, koja je objavljena krajem prošle godine, regija zapadnog Balkana ostaje izvor većine kanabisa pronađenog u EU-u, iako manje nego u prošlosti. Najnoviji podaci otkrili su da je prosječna jačina biljnog kanabisa u EU-u porasla za 57 posto između 2011. i 2021., dok je prosječna jačina smole kanabisa porasla za gotovo 200 posto u istom razdoblju, što je izazvalo dodatnu zabrinutost za zdravlje korisnika. Tržište kanabisa, koje se procjenjuje na najmanje 11,4 milijarde eura godišnje, najveće je tržište droga u Europi.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike