Novosti
VERBALNI NAPADI U TREBINJU, U REPUBLICI SRPSKOJ

Zaštitari i domaće stanovništvo napadali su studente zbog hrvatskih obilježja
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Jubilarnu, 50. Građevinijadu, koja se održava u Trebinju, u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, hrvatski studenti pamtit će po verbalnim napadima domicilnog stanovništva na njih. Pomoć su zatražili i od gradonačelnika Trebinja.

Građevinijada je okupljanje studenata građevinskih i geodetskih fakulteta i visokih škola, te redovito okuplja studente iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Studenti osim u natjecanju u znanju sudjeluju i na raznim sportskim i glazbenim događajima.

Našoj se redakciji u četvrtak javio student osječkog Građevinskog i arhitektonskog fakulteta istaknuvši kako nikada do sada nije bilo problema, gdjegod se Građevinijada održavala. "Nikada do sada nije bilo nikakvih problema, ali se nikada do sada nije održavala u Republici Srpskoj. Prošle godine održala se na Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, prije toga na Paliću u Srbiji, u Budvi u Crnoj Gori, u Bugarskoj i drugim zemljama i sve je bilo u redu. Ovdje ima 1300 studenata s 23 fakulteta i svi se odlično slažu. Među studentima je sve u redu, ali problem je nastao s domaćim stanovnicima", priča nam taj osječki student, koja je želio ostati anoniman. Kaže da su u ponedjeljak stigli u Trebinje i smjestili se u kompleks Grad sunca. Odmah je nešto krenulo po zlu. "Tu su već bili zaštitari, koji su nam pregledali kofere, i očekivali smo sigurnost. Međutim, dok su nam pregledavali stvari, kada bi vidjeli hrvatske dresove, dobacivali su neugodne komentare. Drugog dana bilo je još gore. Svaki put kada bi imali priliku, zaštitari su dobacivali ružne komentare o hrvatskim zastavama. Tog drugog dana u kompleks su zaštitari počeli puštati domaće stanovništvo i policajce u civilu, koji su pokazivali značke zaštitarima. Hrvatima koji su nosili hrvatske zastave govorili su da će im ih oduzimati, da nam ovdje nije mjesto i da je rat bio nedavno 30 kilometara dalje. Realno gledajući, svi smo mi došli od nekuda gdje je bio neki rat", nastavlja priču mladi Osječanin.

Dodaje kako su verbalni napadi prijavljeni policiji. "Kada je stigla policija, svi koji nisu trebali biti u kompleksu izišli su iz njega. Onda se aktivirao gradonačelnik i pozvao nas. Mislili smo da smo k njemu došli riješiti situaciju, jer smo se počeli osjećati nesigurno, a on je htio govoriti o Trebinju. Međutim, kada je čuo problem, gradonačelnik je rekao da će napraviti sve što može. I stvarno, od srijede navečer smo pod pojačanim sigurnosnim mjerama, odnosno u kompleksu su temeljna i kriminalistička policija. Nakon nas treba se održati Agronomijada i trebali bi doći studenti iz Osijeka, no čuli smo se s njima i to sada nije sigurno. Moram istaknuti da, srećom, nije izbio ni jedan fizički incident, ali bilo je gadno. Najnapetije je bilo kada su naši plesali na nekakvom zidiću i istrgnuli su im zastave", kaže student iz Osijeka. Studenti se vraćaju u petak.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Kraus: U Europi raste desnica, zabrinut sam

NAPADNUT SKAUT BIJELO-PLAVIH JAMIE FREEMAN

Ludilu treba stati na kraj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PUNE VREĆE PIJESKOM

Vikendaši spremni za visok vodostaj

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju