Novosti
INICIJATIVA “BIRAJ ZELENO”

Trećina proizvedene hrane u svijetu završi u otpadu, mlade potrebno educirati
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Svaki Hrvat prosječno godišnje baci 71 kilogram hrane, a kuhanje po "zero waste" pravilima donosi korisna znanja za nove mlade kuhare i slastičare, istaknuto je u četvrtak na radionici za učenike strukovnih usmjerenja zagrebačkog Centra "Slava Raškaj" u sklopu inicijative "Biraj zeleno".

“Niz godina bavimo se temom ‘zero wastea‘. Kao škola koja obrazuje ugostiteljski kadar, kuhare i slastičare, primijetili smo da je to područje važno za naše učenike kako bi stekli dodatna znanja i vještine koje će poslije, nakon završenog obrazovanja, primijeniti u svom radu", rekla je za Hinu Brigita Jerić, socijalna radnica i projektna menadžerica u Centru "Slava Raškaj". U Centru za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" učenici završnih razreda strukovnih usmjerenja pripremali su ručak po principima "zero food waste" filozofije. Na taj je način otvorena nova sezona edukativne inicijative "Biraj zeleno". Korisnici Centra na ovakvim radionicama dobivaju znanja po kojima se ističu među drugim mladim kuharima, koji možda nisu educirani o tim temama.

S obzirom na to da se školska zgrada u Ilici obnavlja nakon potresa, Centar "Slava Raškaj" dobio je donaciju od 20 tisuća eura za opremanje kuhinje i slastičarskog kabineta. Donaciju od 20 tisuća eura uručio je direktor Nestlea za Hrvatsku, BiH i Sloveniju Laurentiu Florin Dimitriu. "Na globalnoj razini jedna trećina proizvedene hrane završi u otpadu. U Hrvatskoj svake godine jedna osoba baci 71 kilogram hrane. To nije samo štetno za okoliš nego i za kućni budžet. Gubite novac koji ste mogli iskoristiti za plaćanje režija, na primjer", izjavio je direktor Nestlea.

Radi širenja edukacije o održivoj budućnosti s manje otpada inicijativa “Biraj zeleno” ima podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva poljoprivrede. Učenici su naučili neke nove zanimljive tehnike i recepte, poput kreme od cvjetače za desert, naglasio je chef Mario Mandarić koji je vodio radionicu. “Prije se na ‘zero waste’ nije toliko pazilo. Ali, govoreći iz svoje perspektive, ‘zero waste’ je ono što nas gura da budemo kreativni. Mi imamo sezonske jelovnike koje mijenjamo s godišnjim dobima. Kad složimo jelovnik, onda gledamo kakvog otpada imamo od kojeg jela, nakon čega modificiramo jelovnik da bismo iskoristili sve što ostaje”, rekao je Mandarić. H
U Hrvatskoj svake godine jedna osoba baci više od sedamdeset kilograma hrane

Možda ste propustili...

RAST VODOSTAJA DUNAVA

Zelenootočke vikendice pod vodom

MONS. MARTINOVIĆ ZAREĐEN ZA POŽEŠKOG BISKUPA

“Očuvati moć zdravog rasuđivanja”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji