Kultura
GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Svečani koncerti zborova, orkestara i ansambala svih dobi oduševili su publiku
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Glazbena škola Franje Kuhača Osijek priredila je ovoga tjedna u Arheološkom muzeju tri svečana koncerta školskih zborova, ansambala i orkestara. Prvi je održan koncert na kojemu se predstavio tamburaški orkestar osnovne škole pod ravnanjem nastavnika Domagoja Petrovića, tamburaški orkestar srednje škole s voditeljem i dirigentom Aleksandrom Gašparovićem te školski komorni bend kojim upravlja nastavnik Marcel Glavočević.

Dan poslije je Glazbena škola priredila koncert školskih komornih ansambala među kojima su se mogli čuti komorni gudački orkestar osnovne škole, tamburaški kvartet, udaraljkaški trio, pjevački tercet i drugi. Na koncertu su se predstavili učenici koji su osvojili zapažene nagrade na ovogodišnjim državnim i međunarodnim natjecanjima - klavirski trio kojeg čine Tomislav, Adrian i Gabriel Šubarić osvojio je sa svojom mentoricom Gorankom Šenk prvu nagradu i Oskara znanja na državnom natjecanju Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga u Požegi.

Potom je u Arheološkom muzeju Osijek održan svečani završni koncert pjevačkih zborova Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. U školi djeluju tri zbora: srednjoškolski Mješoviti zbor te dva osnovnoškolska zbora - Dječji zbor starijeg uzrasta i Dječji zbor mlađeg uzrasta. U sva tri zbora ukupno pjeva oko 120 učenika škole, a ovaj je koncert kruna godišnjega rada i prilika za predstavljanje postignuća vjernoj osječkoj publici, koja nije skrivala oduševljenje inspirativnim izvedbama vrlo zahtjevnog, ali i raznolikog i atraktivnog zborskog programa!

Njegujući kulturu lijepoga pjevanja i širenja radosti zajedničkog muziciranja, zborovi se redovito predstavljaju na koncertima, pjevačkim natjecanjima i gostovanjima u Hrvatskoj i u inozemstvu, gdje postižu vrlo zapažene rezultate - ukupno je osvojeno više od 50 nagrada i posebnih priznanja, od kojih je 40-ak prvih! Posebno se ističe 11 Oskara znanja koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za odgoj i obrazovanje za najviše plasmane ostvarene na državnim natjecanjima.

Posljednjeg Oskara znanja osvojio je Mješoviti zbor (s dirigenticom Valerijom Fischbach, prof.) ove školske godine na 62. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, a ujedno je ostvario i najbolji rezultat svih kategorija u disciplini Zbor. Na istom natjecanju i Dječji zbor starijeg uzrasta (s dirigenticom, mr. sc. Ivančicom Hinek, prof.) osvojio je prvu nagradu, dok je Dječji zbor mlađeg uzrasta (s dirigenticom Dorom Vestić, mag. mus.) u ožujku ove godine osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju dječjih zborova Vallis Aurea Cantat u Požegi. Za ovogodišnji uspjeh zaslužne su i klavirske korepetitorice Kristina Hegeduš, mag. mus. i Katarina Makević, mag. mus., uz veliku podršku ravnateljice Sunčane Bašić, prof.

Zborovi GŠ Franje Kuhača Osijek više su od četvrt stoljeća na samome vrhu zborske scene i kao takvi uzor mnogim školskim pjevačkim zborovima diljem Hrvatske, pa i šire. Kroz zborove su prošle generacije i generacije učenika od kojih su mnogi i nakon završetka školovanja nastavili pjevati u nekim od amaterskih ili profesionalnih zborova. Veliki broj bivših učenika GŠ Franje Kuhača Osijek danas su umjetnički voditelji ansambala te prenose stečena znanja i iskustva na mlađe generacije i pjevače amatere. Sjećanja na dane provedene u druženju s prijateljima i zajedničkom stvaranju lijepe umjetnosti, uspomene na putovanja i nastupe na domaćim i svjetskim pozornicama neprocjenjiva su i trajno obogaćuju živote naših učenika jedinstvenim, posebnim i vrijednim iskustvima. T.K.
Možda ste propustili...

DUBRAVKO SERTIĆ VINKOVČANIN IZLAŽE U ZAGREBAČKOM MSU

Jedna je od mojih brojnih uloga u životu i biti slikar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije

2

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

3

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.