Regija
INOVACIJA IZ PRVE SREDNJE ŠKOLE

Sve što mobitel “vidi” aplikacija pretvara u zvuk
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Autorice su Lea Ivičin, Vanesa Kereš i Tena Horvat. Slabovidnima opisuje prostor, ljude, čita novine...
BELI MANASTIRVeć bogatu kolekciju odličja i nagrada koje su na brojnim natjecanjima i izložbama osvojili učenici belomanastirske Prve srednje škole dodatno su proširile učenice 3.q razreda (smjer tehničar za računalstvo).

Lea Ivičin iz Duboševice, Vanesa Kereš iz Belog Manastira i Tena Horvat iz Topolja plasirale su se u veliko finale natječaja Digi Award. Pozornost svih privukla je njihova mobilna aplikacija AISight - svojevrsni prozor u svijet za slijepe i slabovidne osobe.

- Aplikacija koristi tehnologije umjetne inteligencije i Arduino bežičnu tipkovnicu. Pretvara ono što telefon ‘‘vidi‘‘ u zvučni zapis, omogućujući na taj način slijepim i slabovidnim osobama bolje razumijevanje svijeta oko sebe i određenu dozu samostalnosti - pričaju junakinje naše priče, koje su se nazvale tim LeVaTe, po početnim slovima njihovih imena, dodajući kako postoje različite naredbe koje aplikacija izvršava. Tako, primjerice, može detaljno opisati prostoriju u kojoj se osoba nalazi, može reći datum i točno vrijeme te adresu na kojoj se korisnik nalazi. Čita knjige i novine, račune… te ih pretvara u zvučne opise, što je i ključna funkcija aplikacije.

- Aplikacija pomaže čak i pri odijevanju, opisujući boju odjeće. Prepoznaje i dijelove prostorija kuće ili stane, pa upućuje na kadu za kupanje, zahodsku školjku, umivaonik, krevet ili bilo koji drugi dio namještaja. Broji i opisuje osobe u okolici te štošta drugo - objašnjavaju mogućnosti aplikacije, na čijem su osmišljavanju, programiranju i dizajniranju radile više od pola godine. Zajednička im je želja da aplikacija u pravom smislu riječi zaživi i da bude što pristupačnija ljudima kojima žele pomoći. Zanimljivo je kako slijepih i slabovidnih osoba imaju među vlastitom rodbinom, pa im je i to bila misao vodilja u trenucima kada su odlučivale osmisliti baš ovakvu aplikaciju. I u budućnosti se misle baviti osmišljavanjem i izradom raznih aplikacija koje bi ljudima pomagale u svakodnevnim aktivnostima. Značajnu ulogu u cijeloj priči ima i njihov mentor, Mario Salai.

- Djevojke su aplikaciju prvo predstavile na Ideji godine i osvojile drugo mjesto. Nakon toga uslijedila je Inova-mladi, na kojoj je AISight osvojio zlato, kao i nedavno na izložbi inovacija u Ivanić-Gradu, gdje je predstavljeno stotinjak inovacija. Zaslužile su i Grand prix, odnosno nagradu ‘‘tešku‘‘ 500 eura. Izabrane su među deset najboljih za Digi Award i sada nestrpljivo čekamo rezultate - priča Salai, dodajući kako je nagrada za najbolju inovaciju na Digi Awardu 6600 eura. Kaže su aplikaciju testirali u suradnji s osječkom Udrugom slijepih, koja ih je savjetovala o određenim modifikacijama tipkovnice kako bi ona bila još prilagođenija slijepim i slabovidnim osobama, kakvih je u svijetu više od 250 milijuna.

- Aplikacija će biti dostupna na Google Play Storeu i svatko će ju moći instalirati. Za nju će nešto trebati i platiti, jer nas umjetna inteligencija dosta košta - kaže, podvlačeći kako je i njemu velika želja da aplikacija olakša život onima kojima je namijenjena.

Ivica Getto
Za AInventuru ima i kupaca
 
 
Podsjetimo, Vanesa Kereš i Tena Horvat prošle su godine osvojile zlato na Inovi za AInventuru - mobilnu i desktop-aplikaciju koja korištenjem umjetne inteligencije omogućuje korisnicima da vode inventuru na lakši način, koristeći ljudski govor ili klasično sučelje. To je ključna funkcija aplikacije, ali može služiti i u druge svrhe jer njihov program koristi umjetnu inteligenciju čija je najbolja osobina što razumije 200-tinjak jezika i pretvara ih u programski jezik. Zainteresiranih kupaca, među kojima su i velike tvrtke, već ima, ali nedostaje vremena za prilagodbu aplikacije pojedinim kupcima.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %

2

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka

3

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena