Kultura
NA FESTIVALU ĆE SE PREDSTAVITI 55 NAKLADNIKA

Otvoren drugi Panonski festival knjige u Osijeku
Objavljeno 22. svibnja, 2024.

OSIJEK - Drugi Panonski festival knjige na kojem će se do 26. svibnja predstaviti više od 50 nakladnika, otvoren je u srijedu u Osijeku, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da su ovakvi događaji na tragu provedbe strategije poticanja čitanja Ministarstva.

Na festivalu će se predstaviti 55 nakladnika, koji će obuhvatiti sve potrebne žanrove, od stručne literature, dječje knjige, beletristike, publicistike i stripa, a bit će ukupno predstavljeno 60 različitih programa, za djecu, mlade i odrasle.

Na otvorenju Festivala ministrica Obuljen Koržinek rekla je kako je već prošlogodišnje prvo izdanje Festivala pokazalo koliko su publika i čitatelji u ovom dijelu Hrvatske željni takvih sadržaja. Istaknula je da je ovogodišnji odaziv zaista nadmašio sva očekivanja jer su svi izlagački prostori popunjeni, a tražili su se i dodatni kapaciteti za štandove.

Podsjetila je da je u njezinom mandatu pokrenut i Mediteranski festival knjige u Splitu, čime je decentraliziran ovakav tip okupljanja, a što je na tragu provedbe strategije poticanja čitanja.

Od samog početka mog mandata donijeli smo strategiju poticanja čitanja s nizom mjera kojima kontinuirano potičemo knjigu, nakladništvo, promociju knjige i ovakve festivale te nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, poručila je Obuljen-Koržinek.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) Slavko Kozina smatra da su organizatori festivalskim programom morali odgovoriti na izvrstan odaziv prošle godine, paziti da bude slojevit, obuhvati aktualne pisce, goste iz susjedstva te da i dječji program bude sadržajan.

Ovo je mjesto gdje se djeca možda prvi put susreću s ovakvom količinom knjiga i bitno je da u vremenu digitalnih komunikaciju shvate da knjiga ima vrijednost kojoj treba pristupiti s koncentracijom i pažnjom, kazao je Kozina.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjeća da je prije dvije godine, u suradnji s ministricom Obuljen-Koržinek pokrenuta ova inicijativa jer se smatralo da Osijek kao regionalno središte mora imati festival knjige i da uopće nisu sumnjali u njegov uspjeh. To je pokazao već prošlogodišnji prvi festival, s velikim brojem izlagača i posjetitelja, a bitno je da se Festival nastavlja te da ove godine ima još bogatiji program i veći broj izlagača, istaknuo je.

Na Festivalu će, uz ostalo, novu knjigu predstaviti slovenski glazbenik i kantautor Zoran Predin, koji će nakon toga kod osječkog Kulturnog centra održati besplatni koncert.

Predstavit će se i drugi autori, kao što su Kristian Novak, kojemu je nedavno dodijeljena godišnja Nagrada Vladimir Nazor, potom Miro Gavran, Nenad Rizvanović, Jagna Pogačnik, Glorija Lujanović, Roman Pavić i Bogdan Diklić.

U dijelu programa za djecu i mlade održat će se niz kreativnih radionica, a obilježit će se i 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, i to predstavljanjem stripa po njezinim "Pričama iz davnine" te slikovnice "Kako je Potjeh tražio istinu".

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana