Svijet
28. SVIBNJA PRIZNAT ĆE NEOVISNU PALESTINSKU DRŽAVU

Španjolska, Irska i Norveška objavile priznanje Palestine
Objavljeno 22. svibnja, 2024.

Španjolska, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja.

"Irska, Norveška i Španjolska danas objavljuju priznanje države Palestine", rekao je na tiskovnoj konferenciji irski premijer Simon Harris.

"Uvjeren sam da će nam se i druge zemlje pridružiti u poduzimanju tog važnog koraka u idućim tjednima".

Pola sata prije Harrisa, norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je da njegova zemlja priznaje Palestinu.

"Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela", rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.

Palestinski narod ima "temeljno, neovisno pravo na samoodređenje", a Izraelci i Palestinci imaju "pravo živjeti u miru u svojim državama", poručio je.

"Neće biti mira na Bliskom istoku bez rješenja s dvije države. Ne može biti rješenja s dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, palestinska država je preduvjet za postizanje mira na Bliskom istoku", rekao je Store.

Osim što je pridružio svojim irskim i norveškim kolegama u objavi priznanja Palestine, španjolski premjer Pedro Sanchez optužio je svog izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da je svojom politikom "boli i uništenja" u Pojasu Gaze ugrozio rješenje s dvije države.

(Hina)

IZRAEL POVUKAO VELEPOSLANIKE IZ IRSKE I NORVEŠKE

 


TEL AVIV - Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu opoziv "na konzultacije" svojih veleposlanika u Irskoj i Norveškoj nakon odluke tih zemalja da priznaju državu Palestinu.

"Danas šaljem jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće šutjeti o ovom pitanju", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, navodi se u priopćenju.

U jeku rata u Pojasu Gaze između islamističkog pokreta Hamas i Izraela, nekoliko europskih zemalja objavilo je u srijedu inicijativu s ciljem priznavanja Države Palestine.

Norveška će od 28. svibnja priznati postojanje palestinske države, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store.

Irska je najavila priznanje palestinske države, izjavio je njezin premijer Simon Harris u zajedničkom priopćenju s Oslom i Madridom.

Irska i Norveška žele poslati “poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati”, odgovorio je na to šef izraelske diplomacije.

“Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr Židova od holokausta, nakon što je počinila najstrašnije seksualne zločine koje svijet poznaje, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran i priznati palestinsku državu”, rekao je.

Njihov je pristup opisao kao "uvrnut", rekavši da je to "nepravda prema sjećanju na žrtve 7. listopada" i da "potkopava pravo Izraela na samoobranu".

Rat je izazvao napad Hamasa 7. listopada koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, uglavnom civila.

Od 252 osobe koje su 7. listopada uzete kao taoci, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo je razornu ofenzivu u Pojasu Gaze u znak odmazde, što je rezultiralo smrću najmanje 35.647 ljudi, od kojih su većina civili, podaci su Hamasovog ministarstva zdravstva u Gazi.
 

(Hina)

Možda ste propustili...

HITNE SLUŽBE POZVANE 2200 U DANU

Oluje u Poljskoj - ozlijeđeni i šteta

POTVRĐENA SMRT JEDNE OSOBE, A JOŠ DVIJE VODE SE NESTALIMA

Zbraja se šteta od nevremena u Švicarskoj