Mozaik
11. RIMSKI DANI U VINKOVCIMA

Oni za kojima uzdišu djevojke
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Ulicama najstarijeg europskog grada, drevnog doma dvaju rimskih careva, uskoro će ponosno koračati II, IN QUIBUS PUELLAE SUSPIRANT - "Oni za kojima uzdišu djevojke". Rimski dani, najveća vinkovačka proljetna manifestacija, u svom je 11. izdanju tematski posvećena sportašima čije su vještine i u antičko doba, baš kao i danas, izazivale divljenje navijača i uzdahe ljepšeg spola.

- I ovaj put potrudili smo se pripremiti zanimljiv, zabavan i edukativan program za sve dobne uzraste, pa će tako svi koje put nanese u Vinkovce od 14. do 16. lipnja, moći doživjeti jedinstven prikaz života starih Cibala, kušati ukusne delicije onoga doba, sudjelovati u brojnim radionicama i dječjim igraonicama, mimohodu rimskih legija i uzbuđenju pravih gladijatorskih borbi, a u subotu, 15. lipnja u planu je zajedničko gledanje utakmice na velikom ekranu i navijanje za hrvatske nogometne gladijatore protiv njihovih španjolskih protivnika. Stoga ovim putem pozivamo sve naše sugrađane i posjetitelje iz drugih hrvatskih gradova i općina da nam se pridruže i uživaju u Rimskim danima, manifestaciji kakvom se rijetki gradovi mogu podičiti – kaže gradonačelnik Ivan Bosančić.

Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, naglasio je kako su inicijalno u središtu glavne teme trebali biti gladijatori jer su oni bili sportske zvijezde rimskog doba.

- I dalje će biti prisutni gladijatori, ali predstavit ćemo i druge rimske sportove s loptom. Moderni nogomet ukorijenjen je u dvije grčko-rimske igre. Epikiros je grčka igra koja se igrala rukom i cilj joj je bio prebaciti loptu preko protivnika u vanjsko polje. Svaka ekipa imala je po 12 ili 14 članova i igra je bila iznimno nasilna, slična ragbiju ili američkom nogometu. Rimska verzija zvala se Harpastum, cilj je bio ne dati protivniku da loptu prenese na svoju polovinu terena, svi zahvati su bili dopušteni, a brojni autori tu igru opisuju kao iznimno atraktivnu, ali opasnu i nasilnu - pojasnio je Vulić.

Direktorica vinkovačke TZ Martina Matković kaže kako je zanimanje lokalnih i nacionalnih udruga i društva za Rimske dane sve veće, puno ih se želi priključiti i prezentirati svoju ponudu i vještine. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOPULARNIJA ŠVEDSKA GRUPA SVIH VREMENA

Bjorn iz ABBA-e: Naš bend ima tako glupo ime

2

DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe

3

STIGLA VODA!

Turistima Capri opet dostupan